Kultura

KRITIKE: HDZ: Andro Vlahušić hoće uništiti Društvo prijatelja dubrovačke starine

Očigledno je, tvrde u današnjem priopćenju, da se ovim postupkom aktualna vlast na razini države izravno uključila u osobno razračunavanje svoga stranačkog kolege i novoizabranog dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića s Društvom prijatelja dubrovačke starine radi afere "Šipan".

Piše: PolitikaPlus

Dubrovački gradski vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. AS izrazili su protivljenje prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kao i njegovom hitnom upućivanju u Hrvatski sabor.

Očigledno je, tvrde u današnjem priopćenju, da se ovim postupkom aktualna vlast na razini države izravno uključila u osobno razračunavanje svoga stranačkog kolege i novoizabranog dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića s Društvom prijatelja dubrovačke starine radi afere "Šipan", zbog koje je optužen i prvostupanjski osuđen.

Vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. AS optužuju Vlahušića da se trudi uništiti Društvo prijatelja dubrovačke starine, dovesti u pitanje kontinuitet u brizi o kulturnom naslijeđu Dubrovnika, i - kako tvrde - "predati odgovornost za gradsko vlasništvo iz ruku Dubrovčana u državne ruke".

Na taj način gradonačelnik Vlahušić ne oduzima gradu samo novac nužan za obnovu dubrovačkog fortifikacijskog sustava, već Dubrovniku oduzima jednu od najvažnijih oznaka njegovog urbanog identiteta, navode dubrovački gradski vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. AS.

Također ocijenjuju da se kriminalizira predani rad Društva, baca tamna sjena na njegove vrijedne utemeljitelje kao i na brojne pojedince koji su časno u njemu djelovali i djeluju, a sve kako bi sačuvali dubrovačko kulturno naslijeđe - poglavito zidine.

Ova akcija posebno je znakovita i neprihvatljiva, jer se poduzima u vrijeme dok se nije konstituiralo dubrovačko Gradsko vijeće, čime se zaobilazi javnost i oduzima mogućnost zaštite interesa Grada Dubrovnika, zakljujuće se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zidine, andro vlahušić, dubrovnik