A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eurozona-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pad gospodarstva u eurozoni i EU usporio u prvom tromjesečju | Politika+
Mojbiz

POMAK: Pad gospodarstva u eurozoni i EU usporio u prvom tromjesečju

U eurozoni je pad u prva tri mjeseca 2013. usporio na 0,2 posto, nakon pada od 0,6 posto u prethodna tri mjeseca.

Piše: PolitikaPlus

Pad gospodarstva Europske unije i eurozone znatno je usporio u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazale su u srijedu druge procjene europskog statističkog ureda.

Tako je u 27-članom EU BDP pao za 0,1 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2012. kada je zabilježen pad od 0,5 posto. U eurozoni je pad u prva tri mjeseca 2013. usporio na 0,2 posto, nakon pada od 0,6 posto u prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat. Time je potvrdio pve procjene, objavljene 15. svibnja.

U eurozoni je pad u prva tri mjeseca 2013. usporio na 0,2 posto, nakon pada od 0,6 posto u prethodna tri mjeseca. Time su potvrđene prve procjene, objavljene 15. svibnja

Na godišnjoj razini pad je blago ubrzao u eurozoni. U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, nakon pada za 1,0 posto u četvrtom tromjesečju. Time je Eurostat blago naviše revidirao početnu procjenu u kojoj je pad procijenjen na jedan posto.

U EU gospodarstvo je u prvom tromjesečju smanjeno za 0,7 posto na godišnjoj razini, jednako kao i u prethodnom tromjesečju.

Najveći su uteg za BDP eurozone i EU-a bile bruto investicije u fiksni kapital, čiji je negativan utjecaj na BDP iznosio 0,3 postotna boda u eurozoni, odnosno 0,2 postotna boda u EU, izračunali su u Eurostatu.

Među zemljama članicama za koje su dostupni podaci za prvo tromjesečje 2013., najveći rast na tromjesečnoj razini zabilježile su Litva (1,3 posto), Latvija (1,2 posto), Mađarska i Rumunjska (obje 0,7 posto), a najveći pad Cipar (1,3 posto), Češka (1,1 posto) i Estonija (1,0 posto).

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, porasla je za slabašnih 0,1 posto prema prethodnom tromjesečju kada su aktivnosti smanjene za 0,7 posto. Na godišnjoj razini gospodarstvo je smanjeno za 0,3 posto.

Britansko gospodarstvo, drugo najveće u EU, poraslo je za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je zabilježilo pad u istom postotku. Na godišnjoj razini je poraslo za 0,6 posto.

Francuska je zabilježila u prvom tromjesečju pad aktivnosti od 0,2 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2012. kada je gospodarstvo smanjeno za isti postotni iznos. Na godišnjoj razini francuski BDP pao je za 0,4 posto.

U posrnulim gospodarstvima eurozone, Italiji i Španjolskoj, pad BDP-a je usporio na 0,5 posto u obje zemlje, nakon pada po stopi od 0,9 odnosno 0,8 posto u četvrtom tromjsečju. Na godišnjoj razini talijansko gospodarstvo smanjeno 2,3 posto, a španjolsko 2,0 posto.

Oporavak gospodarstva najizrazitiji je pak među baltičkim zemljama. Tako je litvanski BDP u prvom tromjesečju uvećan za 1,3 posto prema prethodnom tromjesečju, a na godišnjoj za 4,1 posto.

Latvijsko gospodarstvo poraslo je za 1,2 posto prema tromjesečju ranije i čak 5,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2012.

Hrvatsko je gospodarstvo prema izračunu Eurostata smanjeno u prvom tromjesečju za 1,5 posto na godišnjoj razini prema podacima koji ne isključuju sezonski uvjetovane faktore. Podaci za izračun kretanja BDP-a na tromjesečnoj razini nisu dostupni, pokazuje izvješće Eurostata.

Od zemalja u hrvatskom okruženju čiji su podaci dostupni izdvaja se Slovenija, s padom od 0,7 posto u odnosu na prethodno odnosno za 3,3 posto u odnosu na odgovarajuće lanjsko tromjesečje.

Najveći su uteg za BDP eurozone i EU-a bile bruto investicije u fiksni kapital, čiji je negativan utjecaj na BDP iznosio 0,3 postotna boda u eurozoni, odnosno 0,2 postotna boda u EU

Bugarska i Rumunjska bilježe slabašan oporavak. U prvom je tromjesečju bugarski BDP uvećan za 0,1 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, u usporebi s prijašnjim tromjesečnim razdobljem. Na godišnjoj razini rast u prvom tromjesečju iznosio je 0,4 posto. Rumunjski BDP u prvom je ovogodišnjem tromjesečju porastao za 0,7 posto prema prethodnom tromjesečju, dok je na godišnjoj razini rast iznosio 2,2 posto.

Mađarska je također u prvom tromjesečju zabilježila oporavak, uz stopu rasta od 0,7 posto, nakon pada za 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. Na godišnjoj razini međutim još uvijek bilježi pad od 0,3 posto.

Među trgovinskim partnerima EU, američko gospodarstvo u prvom je tromjesečju po podacima Eurostata poraslo za 0,6 posto, ubrzavši u odnosu na prethodno tromjesečje kad je rast iznosio 0,1 posto. Na godišnjoj razini uvećano je za 1,8 posto, nakon 1,7-postotnog povaćanja u prethodnom tromjesečju. Japansko gospodrstvo je pak poraslo za 0,9 posto na tromjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini stagniralo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, bdp, eurozona