A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/damir-novotny-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Damir Novotny: Hrvatski poduzetnici nisu spremni za 'bitku' s globalnim kompanijama! | Politika+
Hrvatska

ŠTO NAKON ULASKA U EU: Damir Novotny: Hrvatski poduzetnici nisu spremni za 'bitku' s globalnim kompanijama!

Razlog: Trostruko niža produktivnost od globalnih.

Piše: PolitikaPlus
Smatrajući da hrvatske kompanije nisu spremne za EU i globalnu konkurenciju i zbog prevelike uključenosti politike u biznisu i poduzećima, Novotny je naglasio kako će se to ipak morati promijeniti jer od 1. srpnja ove godine domaća politika gubi svoj utjecaj, a više ga preuzima ona iz Bruxellesa.

Hrvatski poduzetnici nisu spremni za konkurentsku 'bitku' s globalnim poduzećima koja ih čeka ulaskom Hrvatske u EU i to zbog njihove niske i trostruko niže produktivnosti od globalnih, izostanka tržišne orijentacije te nedostatka ulaganja u proizvode i inovacije, ocjena je analitičara Damira Novotnyja s današnjeg drugog po redu godišnjeg susreta globalnih i hrvatskih tvrtki.

Taj je susret pod nazivom "Globalno&Lokalno" organizirao poslovni tjednik Lider okupivši brojne predstavnike domaćih i globalnih tvrtki koje djeluje u Hrvatskoj.

Smatrajući da hrvatske kompanije nisu spremne za EU i globalnu konkurenciju i zbog prevelike uključenosti politike u biznisu i poduzećima, Novotny je naglasio kako će se to ipak morati promijeniti jer od 1. srpnja ove godine domaća politika gubi svoj utjecaj, a više ga preuzima ona iz Bruxellesa.

Takvu perspektivu ne smatra lošom jer će to, kako vjeruje, pridonijeti konvergenciji hrvatskih tvrtki s onima iz EU-a i bilo bi glupo da one tu šansu ne iskoriste.

Izdvojio je primjer Varteksa kojemu će to također biti nova šansa, možda ne sa sadašnjim vlasnicima, ali moguće s nekim drugim, jer će svako poduzeće morati tražiti rješenje za vlastitu konkurentnost u suradnji s partnerima iz EU-a.

To će značiti i da će morati više ulagati u razvoj proizvoda, inovacije, istraživanje tržišta i drugo jer je u Hrvatskoj čudno što i one tvrtke koje mogu ulagati, poput primjerice Francka ne ulažu.

Za internacionalizaciju poslovanja hrvatske kompanije morat će se okrenuti i kreativnom poslovanju, diferencijaciji proizvoda te osmisliti strategije i planove konkurentske prednosti što ih većina još nema, upozorio je Novotny.

U sklopu susreta održan je i okrugli stol s vodećim ljudima nekih od globalnih kompanija koje već godinama djeluju u Hrvatskoj, poput IBM-a, HP-a, Siemensa, 3M-a, Microsofta i drugih koji su svi istaknuli da slijedom ulaska Hrvatske u EU ne očekuju niti pripremaju neke veće promjene u svom poslovanju u Hrvatskoj.

Kako su te kompanije već prisutne na globalnom i EU tržištu susret s tim tržištem im nije novost, ali moguće je da će u suradnji sa svojim lokalnim, hrvatskim partnerima pojačati operacije, a moguće i investicije.

Neki od njih neke bitne promjene ni ne očekuju u prvim mjesecima punopravnog članstva nego možda tek od iduće godine i dalje, ali i to će, kako smatraju, ovisiti o okruženju u Hrvatskoj i regiji te poslovnoj i investicijskoj klimi za čije se poboljšanje mora pobrinuti hrvatska država.

Važno je da Hrvatska u idućim godinama bolje iskoristi i svoj geostrateški položaj u Europi jačanjem kapaciteta morskih i riječnih luka te željeznice, kao i da jasno odredi uvjete i želi li ili ne strane investitore i njihov kapital, a na da kao do sada to malo želi, malo ne, poručili su predstavnici velikih stranih tvrtki.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, HRVATSKA, DAMIR NOVOTNY, PODUZETNICI, TVRTKE