IT

BEZ BRIGE: Mobilni operateri neće dizati cijene usluga kako bi pokrili višestruke gubitke u roamingu

Korisnici nemaju razloga za paniku, situacija će biti pogodnija za njih.

Piše: Vanja Deželić

Mobilni operateri će zbog regulativa Europske unije od 1. srpnja cijene telefonskih odlaznih poziva i cijene SMS poruka u roamingu višestruko smanjiti, zbog čega se među korisnicima pojavio strah da će se taj "gubitak" nadoknaditi na drugim uslugama. No straha nema, barem tako tvrde u Tele2, Vip i Hrvatskom Telekomu.

 

>> Operateri iz RH spremni za niže cijene roaminga od 1. srpnja

Točnije, operateri će cijene odlaznih poziva smanjiti sa šest do 11 kuna na 1,82 kune a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune. Cijene SMS poruka u roamingu će se smanjiti s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Tele2 Hrvatska nastavit će i dalje pružati kvalitetnu uslugu po najnižoj cijeni

- Nove, niže cijene roaminga  u Hrvatskoj od 1.srpnja ove godine primjenit će se i na Tele2 korisnike, a Tele2 Hrvatska nastavit će i dalje pružati kvalitetnu uslugu po najnižoj cijeni. Podsjećamo, 2005. godine kada je Tele2 stigao u Hrvatsku ponudili smo usluge za puno nižu cijenu od konkurencije i na taj način utjecali na ukupni pad cijena usluga mobilnog telefoniranja u Hrvatskoj. Osam godina kasnije i dalje smo izazivači na tržištu i pružamo najveću vrijednost za korisnički novac - kazali su nam u Tele2.

Vip je pak naglasio da su i prije roka spustili cijene roaminga te da sigurno neće podići cijene drugih usluga kako bi nadoknadili to što će izgubiti smanjenjem cijena navedenih usluga u roamingu.

VIP:  Nova regulacija odrazit će se na prihode, ali će niže cijene korisnike motivirati na njihovo aktivnije korištenje

- Bez obzira na rokove propisane od strane Europske unije Vipnet je već i prije ulaska Hrvatske u EU svojim korisnicima osigurao niže cijene roaminga. Dodatna pogodnost jest da su cijene usluga definirane kao jedinstvene za državu u kojoj se korisnici nalaze pa više ne moraju brinuti o tome jesu li u inozemstvu spojeni na cjenovno najpovoljnijeg stranog operatora. Time je Vipnet prvi i jedini na domaćem telekomunikacijskom tržištu korisnicima ponudio cijene koje su dijelom čak i niže od onih koje definira EU regulativa - poručili su nam iz Vipa.

Napomenuli su i jednu bitnu stavku vezanu uz roaming, koja sugerira da zapravo novac neće biti izgubljen spuštanjem cijena.


- Nova regulacija odrazit će se na prihode, ali će niže cijene roaming usluga istovremeno korisnike motivirati na njihovo aktivnije korištenje.

Naravno, mnoge su oči uprte upravo u najvećeg operatera - Hrvatski Telekom. Ni oni neće povisiti cijene te se kao i Vip nadaju da će smanjenje cijena potaknuti korisnike da u većoj mjeri koriste mobilne uređaje u inozemstvu. Također, i oni su cijene spustili prije roka.

T-HT: Snižavanje cijena će korisnicima omogućiti bezbrižnije korištenje usluga i neće uzrokovati porast cijena drugih usluga

- Snižavanje cijena u roamingu svakako će korisnicima omogućiti bezbrižnije korištenje telekom usluga u inozemstvu i neće uzrokovati porast cijena drugih telekom usluga. Očekivanja su da će pad prihoda zbog snižavanja cijena roaminga ublažiti povećana potrošnja podatkovnog prometa zbog nižih cijena kakva su iskustva i operatora u drugim zemljama koje su pristupile EU. Pad prihoda bi također mogla ublažiti i činjenica da je ranije cijena u roamingu bila određena i visokim veleprodajnim cijenama koje su strani operatori naplaćivali domaćim operatorima. Ponudu smo od 1. lipnja dodatno prilagodili te tako korisnicima omogućili još povoljnije korištenje usluga u roamingu, dakle i prije stupanja Republike Hrvatske u EU.

Rezime svega jest da se korisnici ne trebaju brinuti da će ovo snižavanje cijena, koje im izaziva osmijeh na licu, izazvati poskupljenja drugih usluga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

roaming, hrvatski telekom, vip, tele2