A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/sarajevo-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Sarajevo: Prosvjednici zbog JMBG-a blokirali parlament i vladu | Politika+
Regija

NEZADOVOLJSTVO: VIDEO Sarajevo: Prosvjednici zbog JMBG-a blokirali parlament i vladu

Zbog prosvjeda je prekinuta i sjednica Zastupničkog doma i to na inzistiranje zastupnika iz Republike Srpske koji tvrde kako im je u Sarajevu ugrožena sigurnost.

Piše: PolitikaPlus

Nekoliko stotina prosvjednika, koji su se u četvrtak okupili pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara BiH tražeći hitno rješavanje problema s uvođenjem matičnog broja građana i izdavanjem dokumenata, blokirali su prilaz tim institucijama te su spriječili da bilo tko od dužnosnika ili službenika napusti zgrade u kojima rade.

Zbog prosvjeda je prekinuta i sjednica Zastupničkog doma i to na inzistiranje zastupnika iz Republike Srpske koji tvrde kako im je u Sarajevu ugrožena sigurnost.

Sjedište vlade i parlamenta u međuvremenu su okružile jake policijske snage.

Prosvjednici, čiji se broj postupno povećava, inzistiraju da se u parlamentu odmah donese novi zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) kojim će se ujedno riješiti problem izdavanja dokumenata novorođenoj djeci.

Među okupljenima, od kojih su neki sudjelovali i na prosvjedima održanim u srijedu, ponovno ima roditelja s bebama čija su prava izravno ugrožena činjenicom da zbog političkih sukoba oko toga kako će izgledati registracijska područja (općine) koja će izdavati matični broj, nije riješeno pitanje izdavanja matičnih brojeva.

Vijeće ministara BiH u srijedu je usvojilo privremenu odluku o JMBG-u, no prosvjednici strahuju kako će i nakon isteka njena važenja ponovo nastati isti problemi.

Političke stranke iz Republike Srpske inzistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registracijska područja za izdavanje JMBG-a, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da registracijska područja ostanu kakva su bila i ranije, bez međuentitetske podjele.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, sarajevo, jmbg