Hrvatska

MOGUĆNOSTI : Na jednom mjestu - besplatna nastavna sredstva za učenike

Uz pomoć ove stranice mogu se savladati ili utvrditi osnovne računalne vještine i znanja.

Piše: Ilijana Grgić

Agencija za odgoj i obrazovanje RH odobrila 5 publikacija (od kojih je jedna za učenike/se slovenske nacionalne manjine, a 2 publikacije za učenike/se srpske nacionalne manjine),  da ih učenici/ce u RH mogu slobodno koristiti kao pomoćno nastavno sredstvo u osnovnoj školi, u sklopu predmeta Informatika i Tehnička kultura (od 5.-8. razreda). Publikacije je izradila neprofitna udruga i nakladnik Otvoreno društvo za razmjenu ideja (ODRAZI) iz Zagreba u sklopu projekta računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom - ITdesk.info.

 

Uz pomoć ove stranice mogu se savladati ili utvrditi osnovne računalne vještine i znanja, a pristup objavljenom materijalu je besplatan. Također ističu kako je između ostalog materijal , lokalizirani i recenzirani na slovenski i srpski jezik i pismo

- Na provedbi ovog dijela projekta je surađivalo ukupno 31 osoba i organizacija s područja Hrvatske, Srbije i Slovenije. Imamo jako puno suradnika, koji svako napravi svoj dio posla volonterski, napominje profesorica Sanja Kolarić iz ODRAZI-a., koja ističe da su svoj put započeli prije 4 godine, kada su shvatili koliko je važna digitlna pismenost, pogotovo  sada kada će Hrvatska ući u EU.

 

- Kada smo počeli sa projektom, željeli smo napraviti priručnik sa materijalima za radne ljude,kako bi stekli osnovno znanje iz informatičke pismenosti, ističe Kolarić te dodaje da su naknadno vidjeli  kada su pročitali kurikulum za predmet tehnička kultura i informatika da se mogu koristiti i kao pomoćni materijali za osnovnu školu.

 

Napominju kako se uz pomoć ove stranice mogu se savladati ili utvrditi osnovne računalne vještine i znanja, a pristup objavljenom materijalu je besplatan. Također ističu kako je između ostalog materijal , lokalizirani i recenzirani na slovenski i srpski jezik i pismo.

 

- U planu su nam i novi priručnici, pa i na talijanskom i na njemačkom jezik. Također nam je želja završiti priručnike za  'slobodne' slobodne programe poput Open officea, ističe Kolarić.

 

Svi materijali projekta ITdesk.info objavljeni pod autorskim pravima koja dozvoljavaju daljnju distribuciju i kopiranje. Materijali odobreni od strane Agencije za odgoj i obrazovanje ostat će besplatno i trajno dostupni svim zainteresiranim učenicima/cama u RH kao mrežne publikacije koje se mogu slobodno pregledavati, ispisivati i distribuirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

informatika, učenica