Regija

PROSVJED: Sarajevo 'na nogama': Zgrade Vlade i parlamenta BiH i dalje blokirani

U naguravanju s okupljenim prosvjednicima lakše su ozlijeđene dvije žene koje su pokušale izaći iz sjedišta državnih institucija.

Piše: PolitikaPlus

Dužnosnici i službenici Vijeća ministara Bosne i Hercegvine i parlamenta BiH ostali su blokirani u zgradama tih institucija u Sarajevu i nakon 17 sati kada im je završeno radno vrijeme a u naguravanju s okupljenim prosvjednicima lakše su ozlijeđene dvije žene koje su pokušale izaći iz sjedišta državnih institucija.

Istodobno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio mogućnost intervencije posebne policije MUP-a RS kako bi iz središta Sarajeva "evakuirali" srpske predstavnike u tijelima vlasti BiH.

"Rječ je o politički motiviranim okupljanjima s ciljem nametanja određene politike", izjavio je Dodik u Banjoj Luci dodajući kako postupci prosvjednika ukazuju na njihovu spremnost na poduzimanje radikalnih mjera.

Nepunih tisuću prosvjednika pred sjedištem državnih intitucija BiH traže da parlament napokon usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) čime bi se stekli uvjeti da te brojeve dobiju i novorođena djeca bez čega ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu niti dobiti putne dokumente.

Zakon je već mjesecima "na čekanju" jer se srpske i bošnjalčke političke stranke ne mogu dogovoriti hoće li registracijska područja za izdavanje JMBG prelaziti međuentitetsku granicu ili ne.

Dodik tvrdi kako su prosvjedi zapravo neka vrsta političke urote zbog čega je u Istočno Sarajevo poslana posebna policija RS iako ona nema ovlasti intervenirati u samom Sarajevu.

Prosvjednici su blokirali sve izlaze iz sjedišta državnih institucija odlučni ne popustiti u svojim zahtjevima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, sarajevo