Hrvatska

PANTOVČAK ODGOVARA : Ivo Josipović: Trebamo ojačati gospodarstvo a Vlada ima moju potporu

Treba cijeniti odricanja koja su hrvatski građani podnijeli zbog gospodarske krize

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako treba cijeniti odricanja koja su hrvatski građani podnijeli zbog gospodarske krize, a živjet će bolje, ustvrdio je, kada Hrvatska ojača gospodarstvo što je teška zadaća u kojoj Vlada ima njegovu potporu.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu tradicionalne "kave s građanima" na Pantovčaku, Josipović je ustvrdio da će građani živjeti bolje kad će Hrvatska više zaraditi, kada će bolje proizvoditi i kada nam gospodarstvo bude jače.

 

JOSIPOVIĆ: Ova vlada ima mandat, ima povjerenje građana, prema tome na njoj je da radi najbolje što može. Moje je da ju podržim

"To nije lagan put i mislim da su građani učinili velika odricanja. To treba cijeniti. Sad imamo jednu novu stranicu, naše europsko članstvo koje nam pruža priliku - ne daje odgovor na sva pitanja - a na nama je da ju iskoristimo", rekao je Josipović. Predsjednik pritom ne misli samo na sredstva iz europskih fonodova koji su, rekao je, samo jedan aspekt.

 

"Ali ta utamica, u kojoj neće biti lako, prilika je da dobre stvari koje imamo, ono najkvalitenije što Hrvatska ima, ponesu Hrvatsku u jedan gospodarski uzlet", ističe Josipović, a na Vladi je da napravi najbolje što može.

 

"Ova vlada ima mandat, ima povjerenje građana, prema tome na njoj je da radi najbolje što može. Moje je da ju podržim", rekao je te, na upit novinara, dodao kako on kao predsjednik vezano uz gospodarstvo, nema druge ustavne ovlasti "osim opće političke mogućnosti da zagovara dobra rješenja".

 

Podsjetio je pritom da je predložio neka rješenja za smanjenje tereta siromaštva što je, kazao je, naišlo na dobar odaziv u Vladi te se pripremaju neke promjene zakona.

 

Nakon jučerašnje ratifikacije pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu, Josipović je danas još jednom izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska ispunila vrlo zahtjevne uvjete i da se "pretvorila u jedno bolje društvo kroz pregovore s EU".

 

"Time, svjesni smo, nismo postali savršeni. Reforme treba i dalje činiti, jer moramo težiti tome da Hrvatska u svakom pogledu bude bolja no što je bila jučer", naglasio je.

 

Nije mogao govoriti o tome tko će sve doći na svečanost u povodu ulaska, 1. srpnja, rekavši da će biti puno europskih kolega, no izrazio je posebno zadovoljstvo dolaskom onih iz regije.

 

"To je snažna podrška s njihove strane da podupiru i cijene naš uspjeh, kad je riječ o reformama i ulasku u EU, a s druge strane to je i naša poruka njima da ćemo i mi njih podržavati u njihovom europskom putu", ponovio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo jospović, vladarh, pantovčak, gospodarstvo