A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/sarajevo-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sarajevo: Više tisuća građana na prosvjedima pred institucijama BiH | Politika+
Regija

PROSVJED: Sarajevo: Više tisuća građana na prosvjedima pred institucijama BiH

Prosvjednici, koji se nekoliko dana organiziraju za najmasovniji skup, istaknuli su zahtjeve za trajnim rješenjem problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja.

Piše: PolitikaPlus
Prosvjednici, koji se nekoliko dana organiziraju za najmasovniji skup, istaknuli su zahtjeve za trajnim rješenjem problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja, a naveli su i brojne drugi zahtjeve jer su se prosvjedima priključili studenti, nezaposleni, umirovljenici i brojni drugi aktivisti nevladinih organizacija.

Više tisuća prosvjednika, čiji se broj stalno povećava, okupilo se u utorak ispred institucija središnjih tijela vlasti BiH u Sarajevu, što je izazvalo i potpuni prometni kolaps u glavnom gradu BiH jer su im se priključili i taksisti, dok su službene institucije BiH poluprazne.

Prosvjednici, koji se nekoliko dana organiziraju za najmasovniji skup, istaknuli su zahtjeve za trajnim rješenjem problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja, a naveli su i brojne drugi zahtjeve jer su se prosvjedima priključili studenti, nezaposleni, umirovljenici i brojni drugi aktivisti nevladinih organizacija.

Točno u podne započeo je novi prosvjedni skup ispred zgrade zajedničkih institucija, koju je zbog talačke krize od proteklog četvrtka tijekom prijepodneva napustio veći broj uposlenika i državnih službenika, dok hrvatski i srpski dužnosnici odbijaju doći u Sarajevo tvrdeći da je nesiguran grad.

Prema medijskim navodima, nakon što se na početku okupilo tek 1.000 prosvjednika taj broj je brzo porastao na više tisuća. Kada su središnju prometnicu pored zgrade središnjih institucija blokirali taksisti koji su se priključili prosvjedi nastao je opći prometni kolaps.

"Solidarno ćemo pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su izravno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 brojki matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata", naveli su prosvjednici. Osim domaćih političara za neusvajanje zakona o matičnom broju, prosvjednici smatraju odgovornima Ured visokog međunarodnog predstavnika i Vijeće za provedbu mira, koje je jutros donijelo odluku da neće nametnuti ovaj zakon.

Prosvjedima se priključilo i nekoliko sindikata sarajevskih poduzeća kao i građani iz drugih općina i gradova u BiH.

Predsjednik Helsinškog komiteta u BiH Srđan Dizdarević izjavio je da su ispred institucija BiH okupili građani koji se više ne boje i koji žele da se čuje njihov glas. "Ovo su građani BiH koji se bore za svoja ljudska prava i tu nema nikakvih nacionalnih konotacija. Ovo je glas podignut protiv neodgovorne vlasti i tu nema nikakve druge poruke osim želje i težnje da vlast započne raditi", kazao je Dizdarević.

Prosvjedi u Sarajevu počeli su prošloga tjedna zbog problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja, zbog čega novorođena djeca ne mogu dobiti odgovarajuće identifikacijske dokumente pa zbog toga jedna teško bolesna djevojčica nije mogla potražiti liječničku pomoć izvan zemlje. Problem kod izdavanja JMBG-a je što se političari u BiH ne mogu dogovoriti oko registracijskih područja izdavanja tog broja, a u Republici Srpskoj inzistiraju da registracijska područja na temelju kojih se izdaju matični brojevi budu strogo razgraničena međuentitskom crtom.

Prosvjedima roditelja su se naknadno pridružili i studenti, u organizaciji nevladine udruge "Studentski parlament", želeći ukazati i na težak položaj studenata i poteškoće s kojima se susreću tijekom studiranja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je talačka kriza u Sarajevu prošloga tjedna, kada su prosvjednici blokirali ljude koji su se zatekli u institucijama BiH, zajedno s prosvjedima oko JMB-a, inscenirana politička predstava i da će sljedećih nekoliko mjeseci biti gotovo nemoguće očekivati zasjedanje bilo kojeg tijela na razini BiH. Sve političke stranke iz Republike Srpske danas će na sastanku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zauzeti stajalište oko budućih poteza iz ovoga entiteta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, sarajevo