Hrvatska

U CENTRU PAŽNJE: Susret Josipovića i Nikolića: "To je samo protokolarno, Nikolić će ionako nestati s političke scene"

'Neće tu biti srdačne suradnje kakva je bila sa Tadićem', smatra Davor Gjenero.

Piše: Ilijana Grgić

Sve se zna. Među predsjednicima država koji će slaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, bit će i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Upravo se danima špekuliralo, hoće li Nikolić doći ili ipak neće.

 

Neće tu biti srdačne suradnje kakva je bila sa Tadićem. Poznato je i koji je stav Hrvatske kada se radi o otvorenim pitanjima, poput nestalih

Savjetnica za medije srbijanskog predsjednika Stanislava Pak rekla je da će do susreta dvojice predsjednika doći prigodom sastanka Igmanske inicijative u Zagrebu, a navodno će njih dvojica države posebno razgovarati o statusu srpske manjine u Hrvatskoj i da će tema tih razgovora biti sva otvorena pitanja.

 

Za političkog analitičara Davora Gjenera radi se o protokolarnoj posjeti jer je došlo je vrijeme, a napominje Gjenero i Srbija je napravila iskorake.

 

- Josipović je spreman stisnuti nos, zanemariti neke Nikolićeve izgovore i dignuti odnose s razine vlada na suradnju dvojice predsjednika. Neće tu biti srdačne suradnje, kakva je bila s Tadićem. Poznato je i koji je stav Hrvatske kada se radi o otvorenim pitanjima, poput  nestalih, otuđenih umjetničkih djela i administracije, te odgovornost Miloševićeva režima. A Hrvatska ima obvezu prema EU, jasno pokazati da se obvezala provoditi zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku - napominje Gjenero.

 

A sam hrvatski predsjednik Ivo Josipović kada je dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića bio izgledan, istaknuo je sljedeće:

 

- Ojačala je suradnja oko pitanja nestalih za što sam predlagao da bude ključna kao preduvjet za sastanak, a vidim i da se pojačava suradnja oko drugih stvari, što sve znači da se sastanak mene i Nikolića bliži.

 

Njegova mutna biografija je problem Srbije. Hrvatska ga nije procesuirala,i to je sada na neki način završena stvar. On račune svoje biografije mora polagati pred svojom javnosti

Tomislav Nikolić izabran je za predsjednika Srbije nakon što je u svibnju 2012. u drugom izbornom krugu pobijedio Borisa Tadića. Prije toga Nikolić se, ali kao član Srpske radikalne stranke, tri puta kandidirao za predsjednika Republike Srbije - 2003., 2004. i 2008. godine, a 2000. bio je kandidat za predsjednika tadašnje SR Jugoslavije.

 

Nikolić je tijekom zadnjih desetak godina doživio veliko političko 'preobraćenje' odričući se radikalne politike Vojislava Šešelja, koji ga je upravo u Haggu optužio da je umješan u zločine u Hrvatskoj i BiH.  A tu je i nikad razjašnjeno sudjelovanje Nikolića u ratu u Hrvatskoj, pogotovo kada se radi o  području istočne Slavonije .

- Njegova mutna biografija je problem Srbije. Hrvatska ga nije procesuirala i to je sada na neki način završena stvar. On račune svoje biografije mora polagati pred svojom javnosti i Srbija mora to na neki način raščistiti. No on će nestati s političke scene i to kako Srbija bude napredovala prema članstvu u EU - smatra Gjenero.

 

No, susret u Zagrebu, neće ipak biti prvi. Njih dvojica nekako su se uvijek 'protokolarno' susretala na marginama događaja poput Olimpijskih igara u Londonu ili u Vatikanu, na inauguraciji novog Pape.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

susreti, tomislav nikolić, ivo josipović, politika