A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-turska-pivo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prosvjednici ne vjeruju Erdoganu i odbijaju otići iz parka | Politika+
Svijet

ISTANBUL: Prosvjednici ne vjeruju Erdoganu i odbijaju otići iz parka

'Nastavit ćemo otpor protiv svake nepravde u našoj zemlji. To je tek početak, naša borba se nastavlja!'

Piše: PolitikaPlus

Prosvjednici iz parka Gezi na Trgu Taksim u Istanbulu, odakle je krenuo val prosvjeda diljem Turske, najavili su nastavak pokreta započetog prije dva tjedna.

"Nastavit ćemo otpor protiv svake nepravde u našoj zemlji. To je tek početak, naša borba se nastavlja!", piše u priopćenju Solidarnost za Taksim, glavna koordinacija udruga koje su zaposjele park.

"Danas smo jači, organiziraniji i optimističniji nego prije 18 dana", kad je skupina ekoloških aktivista počela kampirati u parku protiveći se planu uređenja tog dijela grada, ističe Solidarnost za Taksim u priopćenju objavljenom nakon noći rasprava među aktivistima.

Stotine prosvjednika iz parka Gezi zahtijeva oslobađanje prosvjednika koje je uhitila policija u akciji širokih razmjera u cijeloj zemlji koja je stajala života četiri osobe, pri čemu je ozlijeđeno 7500 osoba.

Prosvjednici smatraju da je Stranka pravde i razvoja premijera Recepa Tayyipa Erdogana, na vlasti od 2002., "izgubila legitimitet u očima nacionalnog i međunarodnog tiska "svojim nastojanjem da podijeli ljude i izazove otpor" na čuvenom Trgu Taksim.

Turski premijer Erdogan u petak je obećao da će obustaviti projekt uređenja, te dodao da se nada kako će prosvjednici napustiti park Gezi.

"Nadam se da će se sve završiti do kraja dana", rekao je Erdogan u petak u govoru u Ankari, pozivajući još jednom prosvjednike da odmah napuste park.

Također je ponovio obećanje da se u parku neće ništa raditi dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj sudbini.

"Očekujemo konačnu sudsku odluku, nakon koje ćemo organizirati referendum i prihvatiti njegov ishod. Što drugo vam mogu reći?", istaknuo je Erdogan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gazi, turska, prosvjed, erdogan, taksim, istanbul