Regija

POTREBA: Srbija: Vladajuća koalicija usuglasila znatne mjere štednje

'Srbija ima ozbiljan problem u nedostatku gospodarskog rasta i fiskalnom deficitu.'

Piše: PolitikaPlus

Čelnici vladajuće srbijanske koalicije u Srbiji usuglasili su detalje protukriznih mjera kojima se žele postići uštede u proračunima svih ministarstva, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Srbija ima ozbiljan problem u nedostatku gospodarskog rasta i fiskalnom deficitu. Sada se radi na smanjenju rashodovne strane budžeta, a u narednom periodu mora se potaknuti gospodarska aktivnost

Nakon sastanka koji je trajao do kasno u noć na ponedjeljak nitko od dužnosnika nije davao izjave medijima, a RTS saznaje da su dogovorom predstavnika vodećih stranaka stečeni uvjeti za početak rebalansa državnog proračuna koji bi vlada trebala usvoji do kraja ovog tjedna, čemu će prethoditi dodatna usuglašavanja među pojedinim ministarstvima.

Potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je u nedjelju uoči sastanka da "štednji nema alternative", ali da mjerama vlade nitko neće biti oštećen.

"Bit će oštećena država ako ne štedi. Srbija ima ozbiljan problem u nedostatku gospodarskog rasta i fiskalnom deficitu. Sada se radi na smanjenju rashodovne strane budžeta, a u narednom periodu mora se potaknuti gospodarska aktivnost", naglasio je Vučić.

Vlada Srbije nastoji naći načine da uštedi 350 do 400 milijuna eura kako bi mogla držati pod kontrolom manjak u državnoj blagajni. Očekuje se da rebalans proračuna sa protukriznim mjerama bude usvojen u srbijanskom parlamentu do kraja mjeseca.

Vlada Srbije početkom lipnja istaknula je odlučnost da sačuva stabilnost financijskog sustava i sve svoje aktivnosti usmjeri na povećanje gospodarske aktivnosti i životnog standarda, te smanji fiskalni deficit u odnosu na 2012. godinu, ali tako da taj teret ne padne na najsiromašnije građane.

Državno Fiskalno vijeće upozorilo je u svibnju da će se Srbija krajem ove godine ili početkom 2014. suočiti s ozbiljnim financijskim problemima ne bude li uspjela obuzdati deficit u državnom proračunu, a slične su prognoze i upozorenja Međunarodnog monetranog fonda (MMF).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, rts, srbija, ivica dačić