A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/edward-snowden-210.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineski tisak: Izručenje Edwarda Snowdena SAD-u bila bi izdaja | Politika+
Svijet

SLOŽNI: Kineski tisak: Izručenje Edwarda Snowdena SAD-u bila bi izdaja

'Time bi se razočarala očekivanja u cijelom svijetu.'

Piše: PolitikaPlus

Izručenje Edwarda Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi izdaja povjerenja što ga je bivši agent CIA-e ukazao demokraciji u Hong Kongu, a Peking bi izgubio obraz, ocijenio je kineski dnevnik što je prvo izravno zauzimanje stajališta u aferi Snowden. skandalu.

"Izručenje Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi ne samo izdaja povjerenja što ga je ukazao (Hong Kongu) već i razočaranje očekivanja u cijelom svijetu", piše Global Times, list na engleskom jeziku koji pripada grupi Renmin Ribao (službeno glasilo Kineske komunističke partije).

Izručenje Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi ne samo izdaja povjerenja što ga je ukazao (Hong Kongu) već i razočaranje očekivanja u cijelom svijetu

Bivši obavještajac Američke središnje obavještajne agencije (CIA) otkrio je prije tjedan dana da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta te je podložan kaznenom progonu.

"Snowden vjeruje u demokraciju i slobodu u Hong Kongu" gdje se krije, piše dnevnik te ističe "Stoga bi vlada Hong Konga i vlada središnje Kine izgubili obraz kada bi ga izručili".

Hong Kong ima ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, ali bi postupak mogao trajati mjesecima i biti blokiran iz Pekinga.

"Ugled Hong Konga bio bi zauvijek okaljan", piše list i dodaje da je "sve veća snaga Kine privlači ljude koji od nje traže azil" i to "treba služiti jačanju moralnog ugleda" Kine.

Prema anketi objavljenoj u nedjelju, polovica stanovnika Hong Konga protivi se mogućem izručenju. Pravosuđe Hong Konga je neovisno i ta bivša britanska kolonija koja je vraćena matičnoj Kini uživa danas određenu autonomiju.

Snowden se krije u Hong Kongu od 20. svibnja. Američki Savezni istražni ured (FBI) istražuje ga, ali nije službeno zatražilo njegovo izručenje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cia, hong kong, edward snowden, peking