A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haag-icty-zgrada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Danski list: WikiLeaks potvrđuje kritike haškog suca Frederika Harhoffa! | Politika+
Crna kronika

MEDIJI: Danski list: WikiLeaks potvrđuje kritike haškog suca Frederika Harhoffa!

Taj list tražio je dokaze kojima bi mogao potvrditi izjave Frederika Harhoffa, koji je predsjednika ICTY-ja, Amerikanca Theodora Merona, optužio da je svoje kolege nezakonito prisilio da oslobode srbijanske i hrvatske časnike.

Piše: PolitikaPlus
Taj list tražio je dokaze kojima bi mogao potvrditi izjave Frederika Harhoffa, koji je predsjednika ICTY-ja, Amerikanca Theodora Merona, optužio da je svoje kolege nezakonito prisilio da oslobode srbijanske i hrvatske časnike. 

Američki diplomatski brzojavi koje je objavila internetska stranica WikiLeaks potkrjepljuju, čini se, kritike jednog suca Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) po kojima je pritisak Washingtona omogućio oslobađajuće presude, ističe u utorak danski dnevnik Information.

Taj list tražio je dokaze kojima bi mogao potvrditi izjave Frederika Harhoffa, koji je predsjednika ICTY-ja, Amerikanca Theodora Merona, optužio da je svoje kolege nezakonito prisilio da oslobode srbijanske i hrvatske časnike. Harhoff je tu optužbu iznio u pismu koje je poslao 56 svojih kolega i koje je u četvrtak objavio danski dnevni list BT.

U brzojavu iz srpnja 2003. u kojega je posjed došao Information i u kojemu se izvještava o Meronovu susretu s američkim veleposlanikom u Den Haagu, sudac traži od vlade da se usprotivi produljenju mandata glavne tužiteljice, Švicarke Carle del Ponte.

Opisuje ju kao "uglednu osobu, medijski istaknutu koja je najviše zainteresirana da ostavi svoj pečat". U drugom brzojavu istog veleposlanstva u Den Haagu iz studenog 2003. Merona se opisuje kao "najvećeg branitelja napora američke vlade među sucima".

Information, ljevičarski list, prenosi izjavu pravnog savjetnika ICTY-ja koji je htio ostati anoniman, po kojemu sudac Meron nije potpuno neovisan. "Moji bivši kolege imali su dojam da predsjednik suda dobiva naputke od američke vlade. A dokumenti WikiLeaksa nipošto mu ne idu u prilog", rekao je taj izvor.

Harhoff u svom pismu spominje neke oslobađajuće prvostupanjske presude koje su od jeseni 2012. bile motivirane tumačenjem po kojemu najviši časnici nisu nužno odgovorni za ratne zločine koje su počinili vojnici pod njihovim zapovjedništvom. Natuknuo je da je "vojna elita u vodećim zemljama (poput SAD-a i Izraela)" možda poticala takvo tumačenje međunarodnoga prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANTE GOTOVINA, SAD, THEODOR MERON, HAAG, Frederik Harhoff, MLADEN MARKAČ