Hrvatska

SABOR: Holy i Zmajlović imaju različite poglede na parkovnu agenciju

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odgovorio joj je, kako je struka procijenila da će se brže doći do rezultata unaprjeđenjem postojećeg sustava.

Piše: PolitikaPlus
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odgovorio joj je, kako je struka procijenila da će se brže doći do rezultata unaprjeđenjem postojećeg sustava.

Ciljeve koje moramo ispuniti nakon ulaska u EU neće biti moguće ako se ne osnuje Nacionalna parkovna agencija kao snažni financijski instrument, poručila je danas u Hrvatskom saboru SDP-ova zastupnica Mirela Holy, no ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odgovorio joj je, kako je struka procijenila da će se brže doći do rezultata unaprjeđenjem postojećeg sustava.

U pojedinačnoj raspravi o Prijedlogu zakona o zaštiti prirode Holy, koja je na njega podnijela 14 amandmana, kazala je kako će Hrvatska u slučaju zadržavanja postojećega sustava i dalje samo deklarativno štititi prirodu te zbog toga vjerojatno uskoro plaćati penale zbog nepoštivanja EU direktiva. „Nadam se da će Vlada prihvatiti moje amandmane i tako pokazati svoju političku vjerodostojnost i ozbiljnost prema realizaciji preuzetih europskih obaveza“, poručila je Holy dodavši kako oni koji su joj spočitavali da „gnjavi i pili po parkovnoj agenciji“ zaštitu okoliša drže marginalnim pitanjem.

Oni koji smatraju da, kako je rekla, ta pitanja nisu ideološke naravi, nisu zabrinuti hoće li Hrvatska bez financijskoga instrumenta moći ispuniti ciljeve ili ćemo plaćati penale. „Politički program kojim je netko dobio izbore je obveza u smislu provedbe. Naravno da može doći do korekcija nekog programa jer su se promijenile okolnosti, no to mora biti jasno i transparentno dokumentirano“, rekla je Holy. Dodala je međutim da kao razumna osoba ne može prihvatiti odstupanje od dijelova programa koji nisu argumetirano objašnjeni.

Na napade iz oporbenih redova kako su vladajući odavno odustali od Plana 21 Zmajlović je uzvratio kako u Planu 21 nigdje nije zapisano da će se osnovati Agencija. „Kad smo izišli pred građane i rekli što želimo postići, govorili smo o ciljevima, a kad govorimo o zaštiti prirode cilj je unaprjeđenje upravljanja zaštićenim područjima što je moguće kroz agenciju, unaprjeđenje postojećega sustava ili nekim od modela iz svjetske prakse“, pojasnio je.

HDSSB-ov Zoran Vinković, kako tvrdi, pomno je proučio Plan 21 i sve u njemu zapisano, no ništa od toga nije vidio da se provodi u hrvatskoj zbilji.

Obrani Plana 21 pridružila se i Mirela Holy poručivši Vinkoviću kako nije u pravu. “On se provodi u nekim izuzetno važnim ideološkim, ali i neideološkim stvarima kao što je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, registar branitelja, registar birača, fiskalizacija, zakon o pravu na pristup informacijama i drugo“, rekla je Holi.

Na to joj je replicirao laburist Branko Vukšić ustvrdivši kako su nakon zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji trebali donijeti i potpomognutu privredu, no tu, mišljenja je, ništa nije napravljeno.

Vukšić se obrušio na vladauće i na koncesije, rekavši kako je to izlika da se jeftino nekom nešto da na pedeset godina.

Holy mu je uzvratila kako koncesije same po sebi nisu ni pozitivne ni negativne. „Ljudi ih mogu takvima napraviti. U ovom trenu Nacionalni park Brijuni i Nacionalni park Plitvička jezera nemaju novca da odrade kapacitete da se njima održivo upravlja“, ustvrdila je. Dodala je, međutim da ako vlada bude mudra i raspiše tendere te naglasi obveze koncesionara, može dobiti samo pozitivne učinke na održivo upravljanje tim prostorima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, mihael zamjlović, mirela holy, zaštita okoliša