Crna kronika

ZAHTJEV: Bošnjačke stradalničke udruge traže ostavku Theodora Merona

'Meron je vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude za visoke srbijanske i hrvatske časnike i dužnosnike.'

Piše: Ivan Klarić

Više bošnjačkih ratnih stradalničkih udruga zatražilo je u četvrtak ostavku predsjednika Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodora Merona, nakon objave pisma danskog suca pri ICTY-u Frederika Harhoffa u kojemu tvrdi da je Meron vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude za visoke srbijanske i hrvatske časnike i dužnosnike.

Pismo sa zahtjevom za smjenu potpisalo je 15 bošnjačkih stradalničkih udruga ističući da je potkopano povjerenje u rad i presude Suda, posebno nakon posljednjih oslobađajućih presuda.

"Spremni smo poduzeti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju kako bi Merona udaljili s mjesta predsjednika Haaškog tribunala te od svih postupaka koje vodi u Haagu", rekao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Dodao je da je više bošnjačkih udruga žrtava rata oformilo odvjetnički tim koji će pokušati ishoditi Meronovo razrješenje ili podnošenje ostavke.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić rekla je da svojim postupcima sudac Meron vrijeđa žrtve te da je prije izricanja presude generalu Momčilu Perišiću imala informacije da će biti oslobođen u drugostupanjskom postupku.

"Posljednje presude su u službi relativiziranja zločina. Posebno oslobađanje Perišića, Simatovića i ostalih generala, nije ništa drugo nego izjednačavanje žrtve i zločinca", rekao je predsjednik Udruženja građana za pravdu, mir i povratak Zijad Smajović.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron, koji je predsjedao žalbenim vijećem koje je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te se jučer imenovao za predsjednika peteročlanog žalbenoga vijeća koje će odlučivati o žalbama u predmetu šestorke dužnosnika Herceg-Bosne, našao se u središtu afere nakon što ga je danski sudac pri ICTY-u Frederik Harhoff optužio da je vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude u nekoliko predmeta. Harhoff je izrazio sumnje da su nedavne oslobađajuće presude visokim hrvatskim i srbijanskim časnicima i dužnosnicima donesene pod političkim pritiskom SAD-a i Izraela.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, theodor meron, Bošnjačke stradalničke udruge