Zagreb

ODJECI: Milan Bandić: Prije pet-šest godina napio sam se vode kao žabac. Zar ću to opet morati činiti!?

'Voda za piće u Zagrebu zdravstveno je ispravna.' Bandić podigao prijavu!

Piše: PolitikaPlus
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da je radi lažne uzbune i uznemiravanja javnosti već podigao kaznenu prijavu i optužni prijedlog.

Voda za piće u Zagrebu zdravstveno je ispravna, kazala je ravnateljica zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sanja Ožić opovrgavajući tako tvrdnje u jednom dnevnom listu da je voda zagađena i prepuna pesticida, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da je radi lažne uzbune i uznemiravanja javnosti već podigao kaznenu prijavu i optužni prijedlog.

"Prije pet-šest godina napio sam se vode kao žabac. Zar ću to opet morati činiti?", upitao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i pozvao nadležne institucije da djeluju prema onima koji uznemiruju javnost i služe se "Goebbelsovim metodama".

"Ne mogu vjerovati da se u Hrvatskoj 21. stoljeća, slobodnoj i demokratskoj državi radi na takav način. To je sramotno, neodgovorno, neozbiljno. To je zločin", ustvrdio je Bandić i dodao kako se nitko ne smije kockati s 800.000 stanovnika Zagreba.

Naglasio je kako se voda redovito kontrolira u Zagrebačkom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i u Službi kontrole kvalitete vode u podružnici "Vodoopskrba i odvodnja" koje reagiraju, kako je rekao, "ako se nešto pojavi i u promilima".

Ravnateljica Zavoda Sanja Ožić je ustvrdila da 2010., 2011. i 2012. godine niti jedan od 723 uzoraka vode nije sadržavao elemente kao što se to navodi u novinskom članku te napomenula da se sva odustupanja, ako se utvrde u analizi, javljaju Ministarstvu zdravlja.

Dubravko Dragojević, rukovoditelj Službe kontrole kvalitete vode u podružnici "Vodoopskrba i odvodnja", ocijenio je da se Grad Zagreb može pohvaliti s izuzetnom kvalitetom vode.

"Nemamo ni tvornice vode niti je prerađujemo iz rijeke već zahvaćamo izvornu podzemnu vodu. Toga nema nigdje", dodao je te naglasio da je kvaliteta vode u voodopskrbi Zagreba neupitna.

Gradonačelnik Bandić je izrazio sumnju da je u pozadini teksta o zagađenoj zagrebačkoj vodi možda i namjera da Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzme zagrebački ZZJZ, ali i dodao da se to neće desiti "dok je gradonačelnik".

Ustvrdio je i kako je tri litre komercijalne vode skuplje od tisuću litara vode "iz pipe" te je pozvao građane da se osvježe vodom iz gradskog vodovoda tijekom vrućina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jutarnji list, voda, milan bandić