Hrvatska

ČUDNA LOGIKA: Hrvatska vojska nema za uniforme, ali ima 250 milijuna kuna za NATO!

Uniforme će se iznajmljivati, plaće dodatno smanjivati, a članarina za NATO povisiti.

Piše: Vanja Deželić

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je odlučilo unajmljivati službene uniforme Oružanih snaga, što će na sedam godina koštati oko 28 milijuna kuna, odnosno prekinut će praksu kupovanja uniforma! Iako nije to usamljen primjer u svijetu, slično rade i u američkoj vojsci, no kod nas je razlog financijske prirode.

Zasad je projekt za dvije vojarne, onu u Gospiću te petrinjsku. Svakog ponedjeljka ujutro tako se treba dostaviti po vojniku jedna kapa, jedna jakna, dvoje hlače i tri košulje. Pored toga, potrebno je donijeti i čisto rublje u jednoj vreći. Predviđeno je da sva odjeća bude naručena po mjeri vojnika, otkrio je Novi list.

Plaća im je porasla 16 posto po ulasku u NATO, da bi nakon toga vojnici ostali bez regresa, božićnice, smanjili su plaćanje dežurstava, straža i terenskog dodatka upola, smanjili su dodatke na plaću upola i kao šlag na kraju - plaća je spuštena za tri posto, a uvelo se i oporezivanje plaća iznad 6500 kuna

Sukladno je sve ovo problemima koji se u vojsci događaju posljednjih godina, otkad traju razni rezovi. Vojnicima je uskraćen obrok, smanjena im je plaća, iako se govorilo da će po ulasku u NATO dobiti povišice. Daleko je to od stvarnosti.

Plaća im je uistinu porasla 16 posto po ulasku u NATO, da bi nakon toga vojnici ostali bez regresa, božićnice, smanjili su plaćanje dežurstava, straža i terenskog dodatka upola, smanjili su dodatke na plaću upola i kao šlag na kraju - plaća je spuštena za tri posto, a uvelo se i oporezivanje plaća iznad 6500 kuna.

Naravno, tu su i drugi brojni rezovi, kao odustajanje od Microsoftovih licenci, koji su MORH-u donijeli oko 32,2 milijuna kuna uštede samo u 2012., a planiraju se uštede na toj razini i u 2013. Bilo bi to i više nego značajno da se iz proračuna ne izdvaja 4,829 milijardi kuna, što znači da su uštede samo 0,67 posto te vrijednosti.

Također, u 2012. je broj djelatnika pao sa 1715 na 1115, što je značajno smanjenje kadra. Umirovljeno je osam generala i 26 brigadira, kao i njih još 113 s nižim činovima koji su otišli uz otpremnine. Na raspolaganju je pak konstantno 40 ljudi.

Istodobno, za NATO se samo u 2013. izdvaja 221 510 000 kuna za misije i 22,47 milijuna kuna za članstvo, koje se plaća od 2008. godine - kada smo ušli u Savez. Od 2014. će se članstvo vjerojatno povisiti jer su u Bruxellesu zaključili da manje članice trebaju imati istaknutije aktivnosti i više doprinositi zajedničkoj obrani.

 

Za NATO se samo u 2013. izdvaja 221 510 000 kuna za misije i 22,47 milijuna kuna za članstvo, koje se plaća od 2008. godine - kada smo ušli u Savez

Očito je da će povećanje članarine povećati potrebu za štednjom - na vojnim djelatnicima. Zato i ne čudi što ih je čak tri stotine samo u 2012. zatražilo izlazak ih vojske.

Naravno, unatoč svim tim problemima nema djelatnika u vojsci koji će govoriti protiv članstva u NATO-u, no bunit će se protiv često nepotrebnih misija, posebno kad je riječ o onim UN-ovim. Naime, za misije pod okriljem UN-a troši se u 2013. godini 33 170 000 kuna! Dakle, skoro 300 milijuna kuna na misije i članstvo, a kod kuće se nema ni za uniforme, skidaju se plaće, skidaju se dnevnice vojnicima u misijama...

Ne treba smetnuti s uma i da su ova izdvajanja najniža dosad, jer se u prošlosti izdvajalo i do 384 milijuna kuna. Bilo je to u neka bolja vremena, koja su očito iza nas.

 

No neki kriteriji bi morali postojati, vojnici zaslužuju obroke, zaslužuju plaćena putovanja, zaslužuju pravu vojnu opremu, a ne da se srame kad dođu u kontakt s kolegama iz drugih zemalja ili da moraju konstantno strahovati što će im se sljedeće oduzeti kad ministar odluči uštedjeti novih 0,67 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

osrh, oružane snage, vojska, morh