Svijet

OBIČAJI: Prilagodba zapadu: Saudijska Arabija pomaknula vikend na petak i subotu

Do sada je vikend bio četvrtak i petak.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Saudijska Arabija je promijenila dane vikenda te on od sada obuhvaća petak i subotu umjesto četvrtka i petka, kako bi bolje prilagodila svoje gospodarstvo drugim zemljama svijeta, prema kraljevskom dekretu objavljenom u nedjelju.

Burza u Rijadu, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana tjedno, ali su se samo tri do sada poklapala s radom glavnih financijskih svjetskih burzi.

Kraljevstvo se tako pridružuje ostalim naftnim monarhijama Zaljeva koje su posljednjih godina pomaknule vikende u svojim zemljama kako bi se približile ritmu većine zemalja, gdje su subota i nedjelja neradni dani i ograničile utjecaj razlike na njihovo gospodarstvo i financijska tržišta.

Promjena će stupiti na snagu u subotu 29. lipnja u javnim i financijskim ustanovama, središnjoj banci i ryadskoj burzi, prema kraljevskom dekretu koji prenosi službena agencija Spa.

U obrazovanju će se novi vikend početi primjenjivati slijedeće školske i sveučilišne godine, dodaje agencija.

Odluka o promjeni donešena je u interesu javnosti i svrha joj je bolje uskladiti radne dane institucija i vladinih ureda s onima drugih zemalja.

To će smanjiti negativne utjecaje bivšeg vikenda na gospodarsku i financijsku aktivnost kraljevstva, prema tekstu dekreta.

Burza u Rijadu, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana tjedno, ali su se samo tri do sada poklapala s radom glavnih financijskih svjetskih burzi.

U travnju je savjetodavno vijeće kraljevstva pristalo razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski dužnosnici tada izrazili neslaganje s tom promjenom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arapi, rijad, saudijska arabija, vikend