A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-turska-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemačka zbog prosvjeda traži odgodu razgovora EU i Turske | Politika+
Svijet

OŠTRO: Njemačka zbog prosvjeda traži odgodu razgovora EU i Turske

EU je planirala oživiti tursku EU-ovsku ambiciju otvaranjem novog pregovaračkog poglavlja, prvoga od 2010.

Piše: PolitikaPlus

Njemačka je u ponedjeljak predložila odgodu novoga kruga pregovora Turske i Europske unije o članstvu i to na otprilike četiri mjeseca, kako bi EU dao do znanja koliko je nezadovoljan načinom na koji se službena Ankara odnosi prema protuvladinim prosvjedima.

EU je planirao oživiti tursku EU-ovsku ambiciju u srijedu, otvaranjem novoga pregovaračkog poglavlja, prvoga od 2010.

No Njemačka, uz potporu nekoliko drugih zemalja EU-a, blokira taj plan zbog turskoga odnosa prema prosvjedima koji su se proširili zemljom pošto je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala demonstrante koji se nisu slagali s gradnjom na jednom istanbulskom trgu.

U dva tjedna sukoba s policijom četiri su osobe poginule, među njima i jedan policajac, a ozlijeđeno je 7500 ljudi.

Odgoda u otvaranju novoga poglavlja mogla bi obnoviti sumnje hoće li Turska, većinski muslimanska zemlja od 76 milijuna stanovnika, ikada ući u Europsku uniju.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da je Njemačka Irskoj, sadašnjem predsjedatelju EU-om predala kompromisni prijedlog o kojem će Irska raspravljati s ostalim zemljama EU-a.

"Ne možemo već danas reći hoće li taj prijedlog proći. Trudimo se da dođemo do dobrog rješenja", reka je Westerwelle novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pregovori, njemačka, prosvjed, turska