Crna kronika

REAKCIJA: Milorad Pupovac: Hajka protiv Stanimirovića kompromitira Hrvatsku pred ulazak u EU!

Žele zagaditi odnose u Vukovaru i Hrvatskoj, poručuje Pupovac.

Piše: Ivan Klarić
'Nadam se da u bliskoj budućnosti neće predložiti zakon prema kojem će, oni koje smatraju ratnim zločincima, morati nositi traku oko ruke. Ova kampanja i hajka na Stanimirovića ozbiljno kompromitira Hrvatsku pred ulazak u Europsku uniju. A činjenica su sasvim drugačije od onoga što pričaju Jurčević, Vidović Krišto, Hodak, ali i neki drugi. Vojislav Stanimirović se suprotstavio Goranu Hadžiću i zbog toga je imao problema s nekim ljudima u Srbiji. Vojislav Stanimirović je imao vrlo važnu ulogu u mirnoj reintegraciji Podunavlja. Vojislav Stanimirović je zajedno samnom imao vrlo važnu ulogu u početku i zaključivanju pregovora Hrvatske s Europskom unijom i ulasku Hrvatske u EU. To su činjenice iza kojih stoje vrlo jasni dokazi.'

Neke od poruka koje su odaslane iz Vukovara i stvari koje su rečene o Vojislavu Stanimiroviću su utužive. Naravno, stvar je Državnog odvjetništva hoće li ih tako okvalificirati i hoće li nešto poduzeti. Ali, činjenica je da Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto i Zvonimir Hodak nisu iznijeli ni jedan dokaz na temelju kojeg bi se Vojislava Stanimirovića krivilo za ratni zločin. To je tek nastavak kampanje i hajke na njega, govori nam Milorad Pupovac.

Na taj je način Pupovac reagirao na današnju konferenciju za novinare u Vukovaru na kojoj su Jurčević, Vidović Krišto i Hodak najavili da će podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića, za kazneno dijelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Kaznenu prijavu protiv Stanimirovića podnijet će u iduća dva tjedna u Županijskom državom odvjetnišvu (ŽDO) u Osijeku.

Prema Hodakovim riječima, u Hrvatskoj je, prema neslužbenim podatcima, abolirano oko 5.000 ratnih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku, i to prema Zakonu o općem oprostu, iako se, kazao je, ratni zločin ne može abolirati nigdje na svijetu.

Dodao je da je kaznena prijava protiv Vojislava Stanimirovića još uvijek u "radnoj verziji" koja se svakodnevno nadopunje novim svjedocima.

- Želimo tu stvar sa Stanimirovićem istjerati do kraja, i ići ćemo, ako treba, naši bi stari rekli - do Beča, a mi kažemo i do Strasbourga, poručio je Hodak.

- Žele zagaditi odnose u Vukovaru i Hrvatskoj, odgovara im Pupovac i nastavlja.

- Do sada im takvi slični pokušaji nisu uspjeli niti urodili plodom. Nadam se da u bliskoj budućnosti neće predložiti zakon prema kojem će, oni koje smatraju ratnim zločincima, morati nositi traku oko ruke. Ova kampanja i hajka na Stanimirovića ozbiljno kompromitira Hrvatsku pred ulazak u Europsku uniju. A činjenica su sasvim drugačije od onoga što pričaju Jurčević, Vidović Krišto, Hodak, ali i neki drugi. Vojislav Stanimirović se suprotstavio Goranu Hadžiću i zbog toga je imao problema s nekim ljudima u Srbiji. Vojislav Stanimirović je imao vrlo važnu ulogu u mirnoj reintegraciji Podunavlja. Vojislav Stanimirović je zajedno samnom imao vrlo važnu ulogu u početku i zaključivanju pregovora Hrvatske s Europskom unijom i ulasku Hrvatske u EU. To su činjenice iza kojih stoje vrlo jasni dokazi, poručuje Pupovac.

Optužbe na račun stranačkog kolege naziva vrlo 'opasnom i više no riskantnom porukom koja kompromitira Hrvatsku.'

- Bojim se da će njihova kampanja i hajka izazvati i pozornost međunarodne politike. To će baciti ozbiljnu mrlju na cjelokupno stanje u Hrvatskoj, zemlji koja za nekoliko dana postaje dio jedne velike europske obitelji. Smatram da se iza svega krije želja da se hajkom promijene politički odnosi u Vukovaru, ali o tome ćemo podrobnije nekom drugom prilikom, na kraju će Milorad Pupovac.

 

>> Josip Jurčević, Karolina Vidović Krišto i Zvonimir Hodak podižu kaznenu prijavu protiv Stanimirovića