Hrvatska

OSVRT: Tihomir Cipek: Merkel je poslala poruku da nije zadovoljna zadnjim potezima hrvatske politike!

'Odnosi se to na slučaj Josipa Perkovića i na ponašanje Vlade.'

Piše: Ivan Klarić
'Obrazloženje kako Merkel nema vremena nije pravi razlog njena nedolaska. Političari uvijek nađu vremena za tako važne događaje kao što je proslava ulaska Hrvatske u EU. Mislim da je odlukom o nedolasku Angela Merkel poslala poruku da nije zadovoljna zadnjim potezima hrvatske politike.'

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće nazočiti svečanoj proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u Zagrebu ovaj vikenda, izjavio je za Hinu u srijedu predstavnik Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne vlade.

Po njegovim riječima, Merkel je otkazala planirani dolazak na proslavu "zbog nedostatka vremena".

Njemačku će na svečanosti 30. lipnja u Zagrebu umjesto nje predstavljati državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link.

Glasnogovornica hrvatske vlade nije bila dostupna za komentar ove vijesti.

I dok oporba zahtjeva stanku u Saboru i dolazak premijera koji im, kako kažu, treba objasniti nedolazak Merkel, politički analitičari s kojima smo razgovarali iznose razloge zbog kojih njemačka kancelarka neće doći u Zagreb.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je nedolazak Angele Merkel jasan signal da Hrvatske neća imati njemačku potporu dokle je god na vlasti Zoran Milanović.

S druge strane, analitičar Tihomir Cipek kaže da je odluka o nedolasku Angele Merkel usko povezana sa slučajem Josipa Perkovića.

- Obrazloženje kako Merkel nema vremena nije pravi razlog njena nedolaska. Političari uvijek nađu vremena za tako važne događaje kao što je proslava ulaska Hrvatske u EU. Mislim da je odlukom o nedolasku Angela Merkel poslala poruku da nije zadovoljna zadnjim potezima hrvatske politike, kaže nam Cipek.

Naš sugovornik posebno napominje da je Njemačka kroz prošlost bila veliki hrvatski saveznik, ali da je zanimljivo i to da je Njemačka zemlja koja je zadnja ratificirala naš pristupni ugovor s EU.

- I to nešto govori. Jednostavno, nisu zadovoljni potezima naše politike. Slučaj Josipa Perkovića još je više doprinio takvoj ocjeni, napominje Cipek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

angela merkel, eu, hrvatska, tihomir cipek