A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/parlament_bih.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U BiH se od 1. srpnja sporazumi s EU primjenjuju i na RH | Politika+
Regija

ODLUKA: U BiH se od 1. srpnja sporazumi s EU primjenjuju i na RH

Vijeće ministara BiH nije zasjedalo otkako su u Sarajevu započeli prosvjedi potaknuti činjenicom da parlament BiH nije u stanju usvojiti novi zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Piše: PolitikaPlus

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je po prvi put zasjedalo u Sarajevu u punom sastavu nakon masovnih prosvjeda održanih 6. lipnja, a uz konstataciju kako su stečeni uvjeti za nesmetani nastavak rada tog tijela usvojen je i niz odluka vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Vijeće ministara BiH nije zasjedalo otkako su u Sarajevu započeli prosvjedi potaknuti činjenicom da parlament BiH nije u stanju usvojiti novi zakon o jedinstvenom matičnom broju.

U priopćenju sa sjednice održane u srijedu iza zatvorenih vrata stoji kako je nakon analize sigurnosnog stanja "zaključeno da su stvoreni normalni uvjeti za rad Vijeća ministara", a istodobno je iskazano razumijevanje za prosvjede građana te spremnost Vijeća da djeluje sukladno svojim zakonskim i ustavnim ovlastima.

Navedeno je i kako je Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju državnog Ravnateljstva za europske integracije o tijeku pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Europske unije s jedne i BiH s druge strane kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Konstatirano je kako se stupanjem na snagu ugovora o pristupanju EU na Hrvatsku prestaje primjenjivati Sporazum o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi (CEFTA), a istodobno nastaje obveza primjene na Hrvatsku Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH.

Ravnateljstvo za europske integracije dobilo je obvezu Predsjedništvu BiH žurno uputi prijedlog o usvajanju odluku o proširivanju primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima na Republiku Hrvatsku, počevši od 1. srpnja.

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istodobno je dana uputa da po donošenju odluke Predsjedništva BiH Upravi za neizravno oporezivanje BiH žurno uputi obavijest da se od 1. srpnja 2013. Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH primjenjuje i na uvoz roba podrijetlom iz Hrvatske.

Tijelima vlasti BiH zaduženim za promet, financije, konkurenciju i intelektualno vlasništvo dato je zaduženje da poduzmu sve nužne mjere za pravodobnu i nesmetanu primjenu odluke Predsjedništva BiH i prate provođenje i primjenu odredaba Privremenog sporazuma na teritoriju Europske unije i da o eventualno uočenom kršenju obaveza iz ovog sporazuma u odnosu na Bosnu i Hercegovinu izvijeste Vijeće ministara BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, europska unija, bih