A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/burza-japan-008b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ulagači se nadaju da Fed neće žuriti sa smanjenjem poticajnih mjera | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Ulagači se nadaju da Fed neće žuriti sa smanjenjem poticajnih mjera

Usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva inače ne bi bila baš dobra vijest.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da američki Fed neće žuriti sa smanjenjem poticajnih mjera i jer se kinesko međubankarsko tržište stabiliziralo.

Usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva nije baš dobra vijest, no to je umanjilo bojazni da će američka središnja banka žuriti sa smanjenjem poticajnih mjera, s obzirom da je Fed poručio da će to učiniti tek kada gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 2,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 1,2 i 2,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,8 posto, nakon što je jučer skočio 1,9 posto, odmaknuvši se od najnižih razina u 11 mjeseci, na koje je pao u utorak.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je revidirani podatak pokazao da je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo samo 1,8 posto, znatno manje od 2,4 posto, koliko je pokazala prva procjena.

Usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva nije baš dobra vijest, no to je umanjilo bojazni da će američka središnja banka žuriti sa smanjenjem poticajnih mjera, s obzirom da je Fed poručio da će to učiniti tek kada gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Ulagače je umirilo i poboljšanje situacije na kineskom međubankarskom tržištu, na kojemu su kamate pale peti dan zaredom, nakon što su prošloga tjedna dosegnule rekordne razine.

Jučer je kineska središnja banka poručila da će odobriti kredite bankama kojima to bude potrebno, a jutros nije povukla sredstva s otvorenog novčanog tržišta, pa je bojazan ulagača od kreditnog zastoja splasnula.

Prošloga je tjedna referentna repo stopa dosegnula rekordnih 11,6 posto, jer monetarne vlasti nisu ubrizgale dodatna svježa sredstva na tržište, zbog čega je smanjena likvidnost.

Poremećaji na kineskom tržištu novca posljedica su namjere središnje banke da zauzda špekulativne investicije banaka i natjera ih da sredstva ulažu u realni sektor. No, to će, poručile su kineske monetarne vlasti, raditi postupno, a ne 'preko noći'.

Zahvaljujući tome, splasnule su i bojazni ulagača da će poremećaji u kreditiranju izazvati usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pa su jutros porasle i cijene dionica na burzi u Šangaju, nakon što su jučer pale na najniže razine u više od četiri godine.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Jutros se njegov tečaj kreće oko 97,75 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,80 jena.

Prema europskoj valuti dolar je jutros blago ojačao, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3065 na 1,3030 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 127,70 na 127,35 jena.

Nakon što je jučer porasla za 18 centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 50-ak centi, na 96,05 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, DOLAR, NIKKEI, MSCI, SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJSKE BURZE, JEN