A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastave-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Evo što hrvatske građane veseli povodom ulaska u Europsku uniju | Politika+
Mojbiz

ISTRAŽIVANJE: Evo što hrvatske građane veseli povodom ulaska u Europsku uniju

Najviše ispitanika, njih 36%, najviše veseli mogućnost pristupa EU tržištu rada.

Piše: Ivan Klarić

Hrvatska od ponedjeljka postaje 28. članica Europske unije što u našu svakodnevicu unosi i niz promjena. Koje od njih građane najviše vesele, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika.

 

Najviše ispitanika, njih 36%, najviše veseli mogućnost pristupa EU tržištu rada koje, kako smatraju, nudi veće mogućnosti za pronalazak posla te 'puno veći izbor poslova nego u Hrvatskoj i veći izbor poslodavaca'.

 

Ispitanici komentiraju kako 'u Hrvatskoj nema mjesta za mlade, ambiciozne i visokoobrazovane ljude' i nadaju se kako na EU tržištu rada postoji 'manje nepotizma nego u Hrvatskoj te veći izbor radnih mjesta'.

 

Niže cijene hrane promjena su koja veseli 18% ispitanika, iako neki od njih ističu kako već sada imamo 'europske cijene, a hrvatske plaće'.

 

Za 16% ispitanika najbolju promjenu predstavlja ukidanje carina, što će olakšati i online kupovinu.

 

Potpore za zapošljavanje (mladih) mjera su kojoj se veseli 16% ispitanika.  
Za 6% ispitanika najveće veselje predstavljaju niže cijene telekomunikacijskih usluga, dok neki od njih ističu kako ih veseli i mogućnost nekih drugih pojeftinjenja, primjerice, struje.  

 

Preostalih 9% ispitanika vesele neke druge promjene koje donosi ulazak Hrvatske u EU. Među njima najviše ističu veće plaće, odsustvo monopola te mogućnost putovanja i boravka u inozemstvu.

 

Jedan od ispitanika dodaje kako 'nema iluzija da i EU ima svojih mana', ali se nada da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju početi više primjenjivati zakoni kojima se kažnjavaju prekršitelji. Drugi ispitanik pak ističe da je promjena, koja ga najviše veseli, veća konkurentnost cijelog gospodarstva: „Propadanje nezdravih organizacija koje se oslanjaju na pomoć države i otvaranje prostora za poslovanje firmi na zdravim temeljima.“

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište raDA, eu, hrvatska, moj posao