Svijet

JASAN: Assange: Snowdenove informacije će se nastaviti objavljivati

'U ovom trenutku nema obustave procesa objavljivanja.'

Piše: PolitikaPlus

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je rekao da je Edward Snowden, bivši suradnik obavještajnih službi SAD-a, osigurao da se informacije koje je uzeo o američkom programu nadzora globalnih komunikacija nastave objavljivati bez obzira na to što će se njemu dogoditi.

Assange je kritizirao Sjedinjene Države zbog poništenja Snowdenove putovnice i rekao da neće prestati objavljivati povjerljive infrmacije koje je uzeo 30-godišnji Snowden

Assange je kritizirao Sjedinjene Države zbog poništenja Snowdenove putovnice i rekao da neće prestati objavljivati povjerljive infrmacije koje je uzeo 30-godišnji Snowden.

"U ovom trenutku nema obustave procesa objavljivanja", rekao je Assange u razgovoru za emisiju "This Week" američke televizijske mreže ABC. "Velika je pozornost posvećena da se osigura da niti jedna država ne može izvršiti pritisak na Snowdena da zaustavi objave".

Assange nije izravno odgovorio je li WikiLeaks u posjedu dokumenata.

Prošloga je tjedna Glenn Greenwald, novinar Guardiana koji je prvi objavio povjerljive informacije koje je dao Snowden, rekao da je Snowden napravio šifrirane kopije svojih dokumenata i distribuirao ih za slučaj da se njemu nešto dogodi.

Edward Snowden je bivši suradnik američkih obavještajnih agencija kojega Washington traži zbog optužbi za špijunažu, a po svemu sudeći još uvijek se skriva u zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi.

Snowden je pobjegao u Hong Kong nakon što je objavio pojedinosti o tajnom američkom programu praćenja elektroničkih komunikacija, a potom je odletio u Moskvu izbjegavajući američki nalog za uhićenje i zatražio azil u Ekvadoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

edward snowden, program, wikileaks, julian assange