A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/koncert-zagreb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Hrvatska je u Europsku uniju ušla 'Odom radosti' | Politika+
Hrvatska

SVEČANO: VIDEO Hrvatska je u Europsku uniju ušla 'Odom radosti'

Svečanost je uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a.

Piše: PolitikaPlus

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića obilježilo je predstavljanje zajedničke baštine Hrvatske i čovječanstva, od drevnih običaja do suvremenih izričaja koji trajno koegzistiraju i koje Hrvatska donosi u EU.

Svečanost je uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a, a poznati duo 2CELLOS nastupio je s obradom pjesme Michaela Jacksona "Smooth Criminal", koja im je donijela svjetsku slavu

Nakon hrvatske himne uslijedio je nastup solistice ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske "Lado" Vlatke Hlišc, zatim udaraljkaškog ansambla "biNg bang" uz nastup plesača suvremenog plesa, a simfoniju br. 3 u D-duru Allegro Luke Sorkočevića izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Glagoljaško pjevanje "Puče moj" izveli su "Faroski kantaduri", a skladbu "Ako me smrt prevari" Tamara Obrovac & Transhistria Ensemble.

Svečanost je uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a, a poznati duo 2CELLOS nastupio je s obradom pjesme Michaela Jacksona "Smooth Criminal", koja im je donijela svjetsku slavu.

Međimursku narodnu pjesmu "Vuprem oči" izvele su Tamara Korunek, Valentina Fijačko i Renata Sabljak, a ansambl "Lado" predstavio je drevne običaje iz slavonskog sela Gorjana. Riječ je o ophodu kraljica ili Ljelja koji je kao nematerijalno dobro također upisano na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

Pjesmu "Moja prva ljubav" izveli su Darko Rundek i Srđan Sacher, članovi legendarnog banda "Haustor".

Između nastupa izvođača čitali su se ulomci iz "Judite" Marka Marulića, "Šume Striborove" Ivane Brlić Mažuranić, poezija Mate Balote i "More" Josipa Pupačića.

 

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na Trgu bana Jelačića završen je uz skladbu "Sunčana polja" Blagoja Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proslava, unesco, europska unija, hrvatska