Hrvatska

ZA PAMĆENJE: Osijek Odom radosti proslavio ulazak Hrvatske u EU

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u društvu zamjenika mađarskog premijera Tibora Navracsicsa, poželio je Osječanima da ulaskom u veliku europsku obitelj ravnopravno sa svim građanima Europe grade svoju budućnost.

Piše: PolitikaPlus

Povijesni hrvatski grad Osijek u kojem je europska kultura i tradicija utkana u tradiciju koja se vidi u svim dijelovima grada na pročeljima zgrada, ali i bogatoj kulturnoj baštini i naslijeđu, danas je cijeli dan nizom manifestacija slavio ulazak Hrvatske u EU, a središnji je događaj bio točno u ponoć u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, gdje su Toni Cetinski i mađarska pop pjevačica Magdolne uz Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izveli Beethovenovu Odu radosti.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u društvu zamjenika mađarskog premijera Tibora Navracsicsa, poželio je Osječanima da ulaskom u veliku europsku obitelj ravnopravno sa svim građanima Europe grade svoju budućnost.

Više nema granica, a one granice koje imamo u sebi moramo srušiti i nastaviti graditi svoj grad na europskim temeljima koji su ovdje snažno utkane, rekao je Vrkić.

Zamjenik mađarskog premijera čestitao je Osječanima veliki dan i poželio da kroz dobrosusjedske odnose nastave graditi mostove prijateljstva.

Gradonačelnik Vrkić i zamjenik mađarskog premijera Tibor Navracsics prije početka slavlja u osječkoj Tvrđi otvorili su u Galeriji likovnih umjetnosi izložbu slikara Ivana Reina "Pariška paleta 1929. -1940". Rein je rođen u Osijeku 1905. u intelektualnoj židovskoj obitelji. Djela izložena na ovoj izložbi, njih 54, dio su donacije Reineove sestre Renate Stefanelli. Izložba je otvorena u sklopu Osječkog ljeta kulture, koje je otvoreno sinoć, a trajat će do 12. srpnja i posvećeno je ulasku Hrvatske u EU.

Poseban dio europske bliskosti Osijeka i Mađarske bili su biciklisti Osijeka i Pečuha. Na središnji osječki Trg Ante Starčevića večeras je došlo stotinjak biciklista iz Pečuha zajedno s dogradonačelnikom Csaba Nagy.

Na osječkom su Trgu zavijorile zastave Europske unije, Mađarske, Austrije i Hrvatske. U isto vrijeme u Pečuh je stiglo stotinu osječkih biciklista.

Program proslave ulaska Hrvatske u EU u osječkoj Tvrđi na Trgu Svetoga trojstva počeo je u 22 sata koncertom Cetinskog i mađarske pjevačice Magdolne Ruzsa.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako su se posebni svjetlosni efekti u bojama Europske unije "tako lijepo uklopili u grad koji je oduvijek pripadao europskoj kulturi i tradiciji".

Nakon ponoćne Ode radosti i prelaska na 1. srpnja kada je Hrvatska postala 28. članica Europske unije vatromet je svojim bojama i ljepotom pokazao što možemo očekivati od izazova koji je pred nama, rekao je gradonačelnik Ivica Vrkić.

U isto vrijeme kada se gradom na Dravi razlijevala Oda radosti, na graničnom prijelazu Donji Miholjac, članovi Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka i Zbor Mecsek iz Pečuha održali su program pod nazivom "United Europe singing" sastavljen od glazbenih brojeva koje su izveli na sedam europskih jezika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, ivica vrkić, osijek