Hrvatska

PORUKA: Tomislav Karamarko: Ulazak u EU je velik dan za hrvatski narod

'Uvijek smo bili srednjoeuropska država mediteranskog bazena.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je danas zadovoljstvo ulaskom Hrvatske u EU rekavši da je to velik dan za hrvatski narod, čime počinje i nova faza povijesti.

Na grobu smo dr. Franje Tuđmana koji je rodonačelnik ideje o Hrvatskoj u euroatlanskim integracijama, a bili smo i kod spomenika našim braniteljima koji su najzaslužniji da Hrvatska danas postoji

Prigodom ulaska Hrvatske u EU, izaslanstvo HDZ-a je predvođeno predsjednikom Karamarkom položilo vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, na Zidu boli na groblju Mirogoju te na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

"Danas, 1. srpnja, sjećamo se svih onih koji su sanjali i stvarali takvu državu. Na grobu smo dr. Franje Tuđmana koji je rodonačelnik ideje o Hrvatskoj u euroatlanskim integracijama, a bili smo i kod spomenika našim braniteljima koji su najzaslužniji da Hrvatska danas postoji", kazao je Karamarko novinarima nakon polaganja vijenaca.

Istaknuo je i da je svaka prosječna hrvatska obitelj, živeći u mraku komunizma i Jugoslavije, sanjala neovisnu Hrvatsku, članicu NATO-a i EU. "Vratili smo se kući. Nema više sintagme o zapadnom Balkanu, kojem nikada nismo pripadali. Uvijek smo bili srednjoeuropska država mediteranskog bazena ", napomenuo je Karamarko. Izrazio je nadu i da će ubrzo nova i sposobnija vlast povesti Hrvatsku u pravom smjeru.

Na novinarsko pitanje kakav život očekuje građane u EU, predsjednik HDZ-a rekao je da se idućih dana ništa spektakularno neće dogoditi. Naglasio je i da se HDZ i dalje moramo boriti kako bi što prije došao na vlast i građanima ponudio gospodarske programe koji će zemlju izvući iz sadašnjih neprilika te optimalno koristiti ono što nudi EU. "Hrvatska puno toga može dati Europi. Ona je obogaćenje za Europu i ukras EU", kazao je.

Istaknuo je da je tijekom pregovore Hrvatska preuzela standarde koji vrijede u EU i koji su bili narušeni dok smo bili u Jugoslaviji. "Komunistički mentalni sklop je definitivno devastirao hrvatsku državu. Idemo se baviti gospodarstvom i kvalitetom života u EU", rekao je Karamarko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, europska unija, tomislav karamarko, franjo tuđman