A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nikola-tesla-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagreb slavi 157. rođendan velikog Nikole Tesle | Politika+
Zagreb

ODAJE POČAST: Zagreb slavi 157. rođendan velikog Nikole Tesle

Od 9. do 11. srpnja će se u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost održati obilježavanje Teslinog rođendana.

Piše: PolitikaPlus

Rođendan hrvatskog velikana Nikole Tesle ove će godine u Zagrebu biti obilježen bogatim programom predavanja i rasprava, izložbom i polaganjem cvijeća te već tradicionalnom svečanom dodjelom Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

 

O nepoznatim detaljima iz Teslina života, njegovoj ulozi u suvremenoj post-kvantnoj znanosti trećeg tisućljeća i novinama koje nam donosi treća revolucija popularnije zvana Teslina galaksija govorit će eminentni znanstvenici i istraživači

Nikola Tesla, rođen je 10.srpnja 1856. u Smiljanju pokraj Gospića, bio je znanstvenik i inovator svjetskog glasa, enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti. 

 

Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. Od 9. do 11. srpnja u Zagrebu će se u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost održati već tradicionalno obilježavanje Teslnog rođendana. Trodnevna manifestacija Tesla & friends 9. srpnja započinje zanimljivom konferencijom Tesla u Zagrebu.

 

O nepoznatim detaljima iz Teslina života, njegovoj ulozi u suvremenoj post-kvantnoj znanosti trećeg tisućljeća i novinama koje nam donosi treća revolucija popularnije zvana Teslina galaksija govorit će eminentni znanstvenici i istraživači akademik Vladimir Paar, dr.sc. Luka Boršić, prof.dr.sc. Davor Pavuna te beogradski istraživač i inovator Goran Marjanović.

 

Obilježavanje Teslina rođendana nastavit će se 10. srpnja na sam dan njegova rođenja kad će predstavnici organizatora, Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković uz prigodni program položiti cvijeće na Teslin spomenik. Istog dana u večernjim satima uz svečani program i brojne uglednike u hotelu Esplanade bit će dodijeljena i Godišnja nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost, a o Teslinoj genijalnosti na panelu će raspravljati nekoliko hrvatskih učenika osnovnih i srednjih škola te talentirani mladi Tino Herljević, prošlogodišnji dobitnik nagrade i višestruko nagrađivani mladi inovator.

 

Posljednjeg dana manifestacije, predavanje uz pokuse u Kabinetu Nikole Tesle Tehničkog muzeja u Zagrebu, održat će kustos tog muzeja Renato Filipin, a tijekom sva tri dana manifestacije građani će u Francuskom institutu moći pogledati i izložbu skulptura Tesle, uglednog hrvatskog kipara Pere Jelisića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, nikola tesla