A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/net-hr-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Net.hr izbačen iz Gemiusova istraživanja: Dokazali smo da varaju! | Politika+
IT

STATISTIKE: Net.hr izbačen iz Gemiusova istraživanja: Dokazali smo da varaju!

'Postoje indicije da su dulji period činili radnje koje su kontra Pravilnika.'

Piše: Vanja Deželić

Sumnjalo se navodno godinama da Net.hr vara na statistikama i tako si podiže rejting na hrvatskom medijskom nebu, ali dokaza nije bilo - sve do sada! Tako barem tvrde u Gemiusu, tvrtki koja obavlja mjerenja za potrebe internetskih portala i marketinških agencija i koja je odlučila iz svojeg istraživanja izbaciti jedan od najčitanijih internetskih portala!

Konkretno, u Net.hr-ovim „news boxovima“ koji su prikazivani kod trećih strana uočene su promijenjene gemiusTraffic skripte koje omogućuju da se ponekad posjetitelji pribrajaju Net.hr umjesto portalu na kojem se trenutno faktički nalaze

- Ovim putem vas obaviještavamo da smo u šestom mjesecu kod Net.hr uočili radnje koje su protivne pravilu 3. Pravilnika o gemiusAudience istraživanju te su protivne Ugovornom odnosu koji Gemius d.o.o. ima sa net.hr (Adriatic Media d.o.o.). Obzirom na naše Ugovorne obveze prema Klijentima kao i obaveze da bez odlaganja otklonimo smetnje u istraživačkom procesu koje onemogućavaju ili otežavaju prikupljanje podataka prema ESOMAR kodeksima, rezultati za Net.hr neće biti prikazan u šestom mjesecu - stoji u priopćenju Gemiusa.

Navedene radnje su uočene u šestom mjesecu, a Gemius je to potvrdio dokazima.

- Postoje indicije da je ova praksa trajala i duže vrijeme. Konkretno, u Net.hr-ovim „news boxovima“ koji su prikazivani kod trećih strana (partnerskih portala Net.hr unutar i izvan gemiusAudience istraživanja) uočene su promijenjene gemiusTraffic skripte koje omogućuju da se ponekad posjetitelji pribrajaju Net.hr umjesto portalu na kojem se trenutno faktički nalaze. Na taj način se dio prometa trećih strana brojao pod Net.hr čime je Net.hr povećavao svoje statistike prikazane u Gemius Audience rezultatima - pojasnili su iz Gemiusa svoju odluku.

Zbog toga Gemius d.o.o. prekida poslovnu suradnju s Adriatic Media d.o.o. do daljnjega uz poštivanje ugovornog otkaznog roka od trideset dana.

- Net.hr neće biti prikazan niti u rezultatima za sedmi mjesec i nakon toga, u periodu od minimalno narednih šest mjeseci. Ova odluka donesena je u okviru potojećeg Ugovora s Adriatic Media, kao i svih pravnih i zakonskih regulativa RH te je isključiva poslovna i pravna odgovornost Gemius d.o.o. Istovremeno, potrebno je napomenuti da smo uvjereni kako ova odluka predstavlja i mišljenje klijenata i partnera s kojima Gemius ima Ugovorni i/ili poslovni odnos - rečeno je.

Nadaju se u Gemiusu da će se ovim korakom zaštititi integritet i transparentnost gemiusAudience istraživanja, kao i zadržati ugled i status prihvaćenog standarda za 'online audit'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

net.hr, gemius