A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

UMAR: Gospodarsko stanje u Sloveniji ostaje i dalje zaoštreno | Politika+
Mojbiz

OCJENA: UMAR: Gospodarsko stanje u Sloveniji ostaje i dalje zaoštreno

U pregledu se upozorava na nizak stupanj gospodarske aktivnosti u Sloveniji, koji je prisutan i u drugim državama eurozone.

Piše: PolitikaPlus

Unatoč nekim poboljšanim ekonomskim indikatorima posljednjih mjeseci, gospodarsko stanje u Sloveniji ostaje zaoštreno, ocjena je u najnovijem pregledu gospodarskih aktivnosti koji je u petak objavio ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR).

U pregledu se upozorava na nizak stupanj gospodarske aktivnosti u Sloveniji, koji je prisutan i u drugim državama eurozone.

Unatoč trendu realnog rasta izvoza i opsega industrijske proizvodnje u prva četiri mjeseca ove godine, gospodarska aktivnost i indikator gospodarske klime još uvijek su daleko ispod razine u vrijeme prije izbijanja krize, osobito na tržištu rada i u bankarskom sustavu, ocjenjuje UMAR.

Broj zaposlenih, odnosno radno aktivnih u travnju ove godine u Sloveniji bio je 3,2 posto manji nego u istom mjesecu lani, a stopa registrirane nezaposlenosti porasla je na 13,2 posto. Na zavodu za zapošljavanje u svibnju je bilo prijavljeno nešto više od 118.500 nezaposlenih osoba.

Kreditna aktivnost banaka i dalje se smanjuje, s padom opsega kredita poduzećima i kućanstvima za 850 milijuna eura u prvih pet mjeseci ove godine.

Ispunjavanje stranih kreditnih obveza povećava pritisak na likvidnost slovenskih banaka, a istu posljedicu ima i pad depozita građana u domaćim bankama, što i dalje pogoršava kvalitetu njihove aktive, iako se u svibnju opseg depozita koje u domaćim bankama ima država povećao nakon što je izdavanjem dviju serija dolarskih obveznica Slovenija na međunarodnom tržištu kapitala osigurala 2,7 milijarde eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kriza, slovenija, UMAR, gospodarstvo