Burze

TJEDNI PREGLED: Burze porasle nakon što je ECB obećala održavanje niskih stopa

Europska središnja banka jasno je poručila da će zadržati kamatne stope rekordno niskima kolikogod bude potrebno

FOTO: Mario Draghi
Piše: PolitikaPlus


DRAGHI: "Upravno vijeće očekuje da će ključne ECB-ove kamate ostati dulje vrijeme na postojećim ili nižim razinama. Takva očekivanja temelje se na prigušenim prognozama kretanja inflacije u srednjoročnom razdoblju, s obzirom na raširene slabosti u realnom gospodarstvu i prigušenu monetarnu dinamiku."

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon što je Europska središnja banka poručila da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku, a kako američko gospodarstvo stabilno raste, splasnule su i bojazni od smanjenja poticajnih mjera Feda.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 1,5 posto, na 15.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,6 posto, na 1.631 bod, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 3.479 bodova.

Cijene dionica na svjetskim burzama najviše su skočile u četvrtak, nakon što je Europska središnja banka jasno poručila da će zadržati kamatne stope rekordno niskima kolikogod bude potrebno i da ne kani skoro odustati od poticajnih mjera.

"Upravno vijeće očekuje da će ključne ECB-ove kamate ostati dulje vrijeme na postojećim ili nižim razinama. Takva očekivanja temelje se na prigušenim prognozama kretanja inflacije u srednjoročnom razdoblju, s obzirom na raširene slabosti u realnom gospodarstvu i prigušenu monetarnu dinamiku", kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice čelnika banke.

Na samoj je sjednici, pak, ključna kamata zadržana na rekordno niskih 0,5 posto, a zadržana je i nulta kamata na depozite banaka u središnjoj banci.

Čelnici britanske središnje banke također nisu mijenjali monetarnu politiku, a poručili su ulagačima da ne računaju tako skoro na povećanje kamata.

Ulagače je prošloga tjedna ohrabrio i podatak da je u lipnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 195.000, 30.000 više nego što se očekivalo. Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 7,6 posto.

Snažan rast zaposlenosti navješćuje da bi američka središnja banka mogla već u rujnu početi smanjivati poticajne monetarne programe.

To bi, doduše, loše utjecalo na tržište, jer Fedovi programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno već dugo potiču rast cijena dionica, no s druge strane, ubrzanje rasta gospodarstva znači da mu monetarni poticaji ubuduće ne bi ni trebali.

Zahvaljujući tome, među najvećim su dobitnicama bile dionice u financijskom, industrijskom i drugim sektorima koji su vezani uz rast gospodarstva.

„Izvješće o zaposlenosti pokazuje da gospodarstvo raste i da privatni sektor zapošljava, a to pozitivno utječe na sektore vezane uz rast“, kaže Janna Sampson, direktorica u fondu OakBrook Investments.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,2 posto, na 6.375 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 3.753 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 2 posto, na 7.806 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 4,6 posto, na 14.309 bodova, najvišu razinu u pet tjedana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europske burze, svjetska tržišta, mario draghi, ecb