Hrvatska

FISKALIZACIJA : Danas prosvjed prodavača na tržnicama: Pogledajte što traže od Vlade!

Tijekom tromjesečnog zajedno s predstavnicima ministarstva snimilo bi se stanje na tržnicama kako bi se potaknula ravnopravna tržišna utakmica

Piše: Ilijana Grgić

Tržnice u većini gradova u Hrvatskoj danas ne rade. Razlog, je mirni prosvjed prodavača najavljen za danas na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Predstavnici tržnica, zakupaca i prodavača na tržnicama koji se protive fiskalizaciji predložili su tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama tijekom kojega bi se u suradnji s Ministarstvom finacija pronašlo rješenje tog problema .

 

Za njih bi najbolje rješenje bi bilo,navode oni sami, uvođenje plaćanja "poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici.

Za njih bi najbolje rješenje bi bilo,navode oni sami, uvođenje plaćanja "poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici, te da se više ne može trgovati na zelenim tržnicama, već samo virmanski, što bi spriječilo manipulacije.

 

Tijekom tromjesečnog zajedno s predstavnicima ministarstva  snimilo bi se stanje na tržnicama kako bi se potaknula ravnopravna tržišna utakmica. Takav bi paušal, napominju u tržnicama  donio bi državnom proračunu samo s jedne zagrebačke tržnice oko četiri milijuna kuna poreza godišnje.

 

Od mjerodavnih  službi, posebice Državnog inspektorata, traže uvođenje  uvedu red u trgovini oko tržnica.

 

 

Donosimo što trgovci traže od Vlade i resornih ministarstva:


1. Reviziju OPG-a

 

Traže od Ministarstva poljoprivrede da izvrše kontrolu poljoprivredne proizvodnje na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima i problem lažnih  OPG-a

2. Uređenje veleprodaje

 

Preko ulaznih računa trgovaca koji kupuju na veletržnicama kontrolirati maloprodaju


3. Problem fiskalizacije kod uzgoja ribe i izlova

 

Od fiskalizacije su oslobođeni samo oni koji se bave uzgojem ribe


4. Organiziranje tržnica

 

 Problemi  'divlje prodaje u blizini tržnicama'

 

5. Moratorij od tri mjeseca

6. Obrti u mirovanju  

Rješenje problema poreznih dužnika koji trguju na tržnicama )

    
7.PDV od 10 posto na domaće voće i povrće

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko linić, prosvjed, fiskalizacija, tržnica