A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-pavuna-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Pavuna: Hrvatska se mora okrenuti inženjerima, proizvodnji i izvozu! | Politika+
Hrvatska

RAZGOVOR: Davor Pavuna: Hrvatska se mora okrenuti inženjerima, proizvodnji i izvozu!

'Na vlasti su dominantno socijalni šminkeri koji ništa u svom životu nisu ozbiljno odradili.'

Piše: Ivan Klarić

To nije rješenje. Prodavanje javnog dobra za vraćanje dugova je pogrešna politika. Dobro je to rekao profesor Ljubo Jurčić, samo nas proizvodnja (izvoz) može izvući iz dugova, govori u razgovoru za PolitikuPlus hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, fizičar Davor Pavuna kada smo ga upitali za komentar odluke Vlade da autoceste do kraja godine idu u monetizaciju te izjave ministra financija Slavka Linića da će se zbog vraćanja dugova morati ići u prodaju državne imovine.

 

'Nije tajna da postoje brojni mikro-filmovi UDBA-e i raznih informatora u Beogradu, a vjerojatno i drugdje! To je izazov vladajućima budući da u Hrvatskoj nikada nije provedena lustracija. A kada informacije isplivaju, a to će se dogoditi jer sve te informacije su ustvari neuništive, onda će se dogoditi vrlo ozbiljna katarza, te će mnogi partitokrati pasti ko trule kruške.'

- Jer što ćemo kada prodamo ostatak državne imovine i resursa? Kako ćemo onda vraćati dugove? Hoće li na red za prodaju doći naši bubrezi? Davne 1992. sam bio jedan od recenzenata HAZU strategije razvoja Hrvatske i iako nije bila idealna, ovakav kolaps proizvodnje i izvoza akademičari nisu planirali! Ta silna rasprodaja i uništavanje proizvodnje i izvoza jest pogrešan pristup i SABOTAŽA partitokracije iz vlasti jer time smo postali de facto kolonija – na milosti inozemnih centara moći. Hrvatska se mora okrenuti inženjerima i proizvodnji, samo tako mogu za naše građane nastupiti bolji dani. Druge ozbiljne, javne opcije nema. Pa, nisu slučajno Austrija, Njemačka, Švicarska, Švedska pozitivne: te zemlje kreiraju i proizvode brojna dobra i izvoze ih, dok većina mediteranskih zemalja grca u dužničkom ropstvu, kaže nam Pavuna.

 

Naš sugovornik kaže da je odluka Vlade o monetizaciji autocesta i najava o prodaji državne imovine samo nastavak katastrofalne politike aktualnih vladara Hrvatske.

 

- To su dominantno kojekakvi socijalni šminkeri. Ništa ‘’tvrdo’’ ne znaju (matematiku-korelacija, inženjering-izvoz) niti su u svom životu išta ozbiljno stvarno odradili. To su kvaziljevičari kojih sudbina siromašnog dijela naroda uopće ne dodiruje. Puno je tu i jugofila koji očito ne vole Hrvatsku. I to je problem Hrvatske: Vladajući, ovi aktualni, a i oni prije njih, služe centrima moći koji su nam razbili samosvijest i duh pobjedništva i (privremeno) rade što ih je volja, govori Pavuna i nastavlja.

 

- Znam da ovakvu, slabu, osiromašenu Hrvatsku domoljubi i branitelji nisu sanjali, ali Hrvati su sustavno izmanipulirani i treba vremena da se narod opet probudi. Krajem ‘90-ih nase strateške i obavještajne službe su dozvolile kolaps samosvjesne, suverene države koja se rodila nakon bolnog osvještavanja i netrivijalne samo-organizacije u domovinskom ratu. A danas Hrvatskoj, ponavljam riječi svih znalaca, treba proizvodnja i izvoz. Nama trebaju aktivni inženjeri (1,5% nacije) koji će razvijati tehnologije, nove izvozne proizvode i vrijednosti od kojih će ova zemlja sutra bolje živjeti. Moramo se tom segmentu probuditi jer raznih društvenjaka i socijalnih šminkera i administratora imamo i previše.

 

Na naše pitanje kako komentira rad aktualne oporbe, odnosno HDZ-a i predsjednika te stranke Tomislava Karamarka, Pavuna odgovara.

 

- O gospodinu Karamarku u istinskoj leaderskoj akciji ne znamo dovoljno. Recimo, za njegovu pobjedu na izborima u HDZ-u najzaslužniji je gospodin Milijan Brkić koji je iskoristio multipnu SMS-tehnologiju: to mediji nisu naglasili. Bez korištenja te nove koordinirane tehnologije vjerojatno bi pobijedio dr. Kujundžić. To je dodatni pokazatelj kako trebamo aktivno učiti i razvijati nove tehnologije jer je to i sadašnjost i budućnost (bez obzira na političke preference), kaže poznati fizičar.

 

'Europska unija već sad od nas uzima ono što oni smatraju najboljim. Neće se EU baviti sirotinjom, to njih ne zanima. Time bi se trebala baviti takozvana lijeva Vlada, ali oni to nisu. Oni nisu ljevičari, to su ustvari neoliberali, slugani imperijalizma. Istinska ljevica bi trebala biti Crkva tj. aktivni vjernici. Jer Isus Krist se brine o siromašnima i pomaže im. Ponavljam, EU će prvenstveno (is)koristiti ono (po)najbolje što Hrvatska ima jer ih to zanima, a to oni ni ne taje.'

O aktualnoj aferi oko Josipa Perkovića i činjenici da je zbog njega Vlada uoči ulaska u EU ušla u otvoreni sukob, Pavuna govori.

 

- Josipa Perkovića ne poznajem. No, jutros su mi prijatelji dali Globus (koji inače ne kupujem) i pročitao sam podosta o tome. Ako je Perković činio to za što ga se tereti, te su se dogodila ubojstva osoba po Njemačkoj i drugdje, onda po EU zakonima za to mora odgovarati u zemljama koje ga za to terete. Zašto ga Hrvatska ne želi izručiti Njemačkoj? Ako je suditi po onome što mediji javljaju, čini se da Perković ima puno saznanja o političarima s ovih prostora, o onima koji su vladali prije i onima koji vladaju danas. Nije tajna da postoje brojni mikro-filmovi UDBA-e i raznih informatora u Beogradu, a vjerojatno i drugdje! To je izazov vladajućima budući da u Hrvatskoj nikada nije provedena lustracija. A kada informacije isplivaju, a to će se dogoditi jer sve te informacije su ustvari neuništive, onda će se dogoditi vrlo ozbiljna katarza, te će mnogi partitokrati pasti ko' trule kruške, precizira Pavuna.

 

Naš sugovornik kaže da mu je neki dan bilo ugodno prošetati Bečkom zračnom lukom s hrvatskom osobnom i da je se osjećao fluidno kao Hrvat, građanin Europske unije, no pritom isto tako glasno upozorava.

 

- Europska unija već sad od nas uzima ono što oni smatraju najboljim. Neće se EU baviti sirotinjom, to njih ne zanima. Time bi se trebala baviti takozvana lijeva Vlada, ali oni to nisu. Oni nisu ljevičari, to su ustvari neoliberali, slugani imperijalizma. Istinska ljevica bi trebala biti Crkva tj. aktivni vjernici. Jer Isus Krist se brine o siromašnima i pomaže im. Ponavljam, EU će prvenstveno (is)koristiti ono (po)najbolje što Hrvatska ima jer ih to zanima, a to oni ni ne taje, kaže Pavuna i dodaje.

 

- Osobno vjerujem u hrvatski narod! Jer Hrvati imaju muda, Hrvati ipak imaju kičmu, Hrvati su i uz sve svjetovne mane u dubini - Božji narod. Vjerujem da ćemo uz tu povijesno dokazanu vjeru pobijediti i da će nam biti bolje, pa tako – duhom pozitivno – i živim, naglasava Pavuna.

 

- Nenormalni su ti kvaziljevičarski hermafroditi, ustvari neoboljševička buržoazija na vlasti. A priča kako Hrvati ne vole svoje susjede je najobičnija floskula. Hrvati vole i Bosance i Hercegovce, Crnogorce, Slovence, Srbe, Talijane, Mađare ... Hrvati vole sve svoje susjede i sve druge nacije podjednako i čak i više nego oni nas. Jasno je da sam Hrvat i katolik i pritom volim sve ljude … to je sve NORMALNO i to nikoga ne ugrožava, naprotiv – to nam svima služi na čast, biti svoj na svome iskonu, u akciji Ljubavi uvijek i posvuda, na kraju zaključuje Pavuna dodajući da se kao katolik moli za vladajuće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR PAVUNA, UDBA, HRVATSKA, EUROPSKA UNIJA, JOSIP PERKOVIĆ, VLADA