Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Ulagači oprezni: Je li rast zapošljavanja u SAD-u dobra ili loša vijest?

Dobri makroekonomski podaci mogli bi uvjeriti Fed da poticaji više nisu potrebni.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, potaknute jučerašnjim rastom indeksa na Wall Streetu, no uspon je limitiran jer ulagače zabrinjavaju usporavanje rasta kineskog gospodarstva i moguće smanjenje poticajnih mjera u SAD-u.

„Ulagači i dalje procjenjuju jesu li bolji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti u SAD-u dobri ili loši za tržište, je li poboljšanje situacije u gospodarstvu dobro za tržište, s obzirom da bi to moglo dovesti do smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 2,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 1,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je jučer potonuo više od 1,5 posto.

Pozitivno je na azijske burze utjecao jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu jer su američki ulagači i dalje pod dojmom dobrih vijesti s tržišta rada, objavljenih u petak. No, na azijskim se burzama ipak trguje oprezno.

„Ulagači i dalje procjenjuju jesu li bolji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti u SAD-u dobri ili loši za tržište, je li poboljšanje situacije u gospodarstvu dobro za tržište, s obzirom da bi to moglo dovesti do smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda“, kaže Chung Seung-jae, analitičar u tvrtki Mirae Asset Management.

Osim što se ulagači plaše da bi smanjenjem poticajnih monetarnih programa američke središnje banke, koji su dugo podržavali rast cijena dionica, tržište izgubilo podršku, zabrinjavaju ih i naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Kineske monetarne vlasti stežu uvjete kreditiranja nastojeći natjerati banke da ulažu u realno gospodarstvo, a ne u špekulativne investicije. No, to bi, plaše se ulagači, moglo dovesti do slabljenja gospodarstva.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je jučer počela sezona objave poslovnih rezultata kompanija za proteklo tromjesečje. Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa poslovao je nešto bolje nego što se očekivalo, no rezultati nisu impresionirali.

A na valutnim se tržištima dolar jutros stabilizirao, nakon dva dana snažnog rasta. Jučer je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest svjetskih valuta, dosegnuo 84,588 bodova, najvišu razinu u tri godine, dok se jutros kreće oko 84,305 bodova.

Pritom je prema japanskoj valuti tečaj dolara skliznuo s jučerašnjih 101,54 na 101,15 jena.

I euro je blago ojačao prema dolaru, pa mu je cijena dosegnula 1,2860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2825 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 129,80 na 130,10 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je oslabila 20-ak centi, na 102,95 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, TEČAJ EURA, DOLAR, FOREX, NIKKEI, MSCI, FED, AZIJSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA