Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske ulagače ohrabrili su dobri kvartalni rezultati Alcoe

Najveći američki proizvođač aluminija izvijestio je o nešto boljim nego što se očekivalo rezultatima za drugo tromjesečje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter


„Dobar početak sezone poslovnih rezultata ohrabruje. Međutim, predobri rezultati kompanija značili bi i da se poboljšava gospodarska situacija, što može navesti ulagače na oprez jer bi to značilo da je Fed korak bliže smanjenju poticaja“

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, na 1.185 bodova, nakon što je jučer skočio 1,4 posto.


Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 0,7 posto.

Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je sinoć, nakon zatvaranja Wall Streeta, o nešto boljim nego što se očekivalo rezultatima za drugo tromjesečje.

To je ohrabrilo europske ulagače, no i dalje ih zabrinjava mogućnost smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda.

„Dobar početak sezone poslovnih rezultata ohrabruje. Međutim, predobri rezultati kompanija značili bi i da se poboljšava gospodarska situacija, što može navesti ulagače na oprez jer bi to značilo da je Fed korak bliže smanjenju poticaja“, kaže Mark Ward, direktor u tvrtki Sanlam Securities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,6 posto, na 14.472 boda, najvišu razinu od kraja svibnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAX, FTSE, ALCOA, EUROPSKE BURZE, SVJETSKA TRŽIŠTA, CAC