Tvrtke

REAKCIJA: Svi protiv Vlade: Sindikati i poslodavci protiv monetizacije autoceste

'Kroz monetizaciju se zapravo rasprodaju HAC i ARZ kako bi se kratkoročno premostili dugovi i pobrali predizborni bodovi.'

Piše: PolitikaPlus

Bipartitno socijalno vijeće za promet, u kojem su sindikati i poslodavci djelatnika u prometu, zatražilo je danas da vlada do 15. srpnja odustane od monetizacije autocesta, jer će u suprotnom formirati stožer i početi prikupljati potpise za referendum o davanju autocesta u koncesiju.

Kroz monetizaciju se zapravo rasprodaju HAC i ARZ kako bi se kratkoročno premostili dugovi i pobrali predizborni bodovi, ustvrdili su predstavnici sindikata i Hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Oni predlažu da se dugovi koji idućih godina stižu na naplatu financiraju prodajom dionica HAC-a i ARZ-a ili reprogramom uz pomoć dugoročnog kredita.

Vlada je prošlog tjedna dala suglasnost za model monetizacije autocesta prema kojem se one daju u koncesiju od 30 do 50 godina strateškom ulagaču koji bi ih trebao održavati i naplaćivati cestarinu.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je takva vladina odluka "potez iz nužde" zbog potrebe vraćanja dugova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MONETIZACIJA, AUTOCESTE, POSLODAVCI, SINDIKATI