Hrvatska

RAZVOJ: Župan Komadina s čelnicima gradova i općina 'riječkog prstena'

Cilj je pripremiti što više projekata za financiranje iz EU fondova

Piše: PolitikaPlus/Hina

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sastao sa danas s gradonačelnicima i načelnicima općina "riječkog prstena" u sklopu priprema za izradu strategije razvoja županije do 2020. godine.

 

Komadina je rekao kako je nužno utvrditi koji su planirani razvojni projekti jedinica lokalne samouprave te njihove potrebe kako bi se uskladili sa strategijom razvoja županije te omogućilo njihovo kandidiranje za novac iz EU fondova.

 

U sljedećm razdbolju očekuje se teže financiranje sustava zdravstva i školstva zbog prelijevanja državnog deficita na niže razine. Time se smanjuje mogućnost gradnje novih objekata za školstvo, rekao je Komadina. Cilj je pripremiti što više projekata za financiranje iz EU fondova jer su dosadašnje klasične metode financiranja 'na izdisaju', rekao je župan.

 

Čelnici jedinica lokalne samouprave "riječkog prstena", to jest gradova i općina koji okružuju Rijeku, naveli su najvažnije projekte u realizacjii i pripremi te najveće lokalne probleme. Tako je gradonačelnica Kraljevice Nada Turina-Đurić kao ključni problem toga grada navela stečaj brodogradilišta te njegovu neizvjesnu budućnost.

 

Istaknula je da se grad zauzima za razvoj proizvodno-poslovne zone na području brodogradilišta. Brodogradnja bi po tom planu ostala kao djelatnost, ali bi se uz nju razvijale i druge djelatnosti, rekla je. Otvoreno pitanje u Kraljevici je i obnova dvorca Frankopana, rekla je Turina-Đurić.

 

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović kao ključne projekte za sljedeće razdoblje istaknuo je gradnju nove školske zgrade i dječjeg vrtića te gradskoga groblja.

 

Načelnica općine Kostrene Mirela Marunić, koja je nakon pet mandata naslijedila dosadašnjeg načelnika Miroslava Uljana, rekla je da je otežana izrada proračuna za sljedeću godinu zbog mnogih zaostataka na koje nailazi nova vlast. Kao probleme istaknula je najveće zagađivače u općini, rafineriju i termoelektranu, ujedno i najveće izvore proračunskog novca. Ocijenila je da bi trebali zajedno djelovati kako bi se smanjio štetni utjecaj na okoliš i zdravlje stanovništva.

 

Najvažniji razvojni projekti općine Čavala su sportsko-rekreacijsko područje Platak i automotodrom, rekao je načelnik Željko Lambaša i zatražio pomoć županije kako bi se na području automotodroma razvila planirana radna zona.

 

Načelnica općine Viškova Sanja Udović istaknula je da se u toj općini stalno povećava broj stanovnika pa novi vrtić postaje premali, a osnovna škola dosegnula je gornu granicu po broju učenika. Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, osim što je riješio dosadašnje probleme Viškova s odlagalištem Viševcem, omogućuje dodatni razvoj poduzetništva jer se tu namjerava urediti poduzetnički inkubator, rekla je.

 

Novoizabrani načelnik općine Jelenja Ervin Radetić upozorio je da u Jelenju ima mnogo nerealiziranih projekata, neriješenih za proteklih mandata općinske vlasti, a zamjenik gradonačelnika Bakra Tomislav Dundović istaknuo je uređenje prometa u industrijskoj zoni Kukuljanovu izgradnjom kružnih tokova na raskrižjima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

općine, primorsko goranska županija, zlatko komadina, eu fondovi