A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haag-icty-zgrada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Presuda Radovanu Karadžiću više je civilizacijska nego pravna i politička | Politika+
Ante Gugo

ANTE GUGO: ISPOD POVRŠINE: Presuda Radovanu Karadžiću više je civilizacijska nego pravna i politička

U demokratskoj Europi ne smije biti mjesta za države koje negiraju srebreničku tragediju.

Piše: Ante Gugo

Sudac Theodor Meron još je jednom doveo u red suce Raspravnog vijeća na Haškom sudu. Na dan obilježavanja genocida u Srebrenici poništio je odluku Raspravnog vijeća, koje je bilo odlučilo da ne postoji dovoljno dokaza kako bi se Radovanu Karadžiću nastavilo suditi i za genocid, uz sve ostale točke optužnice.

 

Kakvu će budućnost imati Srbija, odlučit će odnos tamošnjih vlasti prema odluci Žalbenog vijeća u slučaju Radovana Karadžića. U demokratskoj Europi ne smije biti mjesta za države koje negiraju srebreničku tragediju. Na tome najviše treba inzistirati Hrvatska zbog Ovčare, Škabrnje, Voćina i brojnih drugih masovnih grobnica. 

Jasno je da će i ova odluka biti predmet osporavanja od strane onih koji žele odluke ovog američkog suca dovesti u pitanje, a ponajviše zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. No, to je ono što najčešće nazivamo političkim folklorom. Stvarno značenje ove presude Žalbenog vijeća imat će puno dublje posljedice na politiku u državama bivše Jugoslavije.

 

Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom biti će suđeno za genocid, ali ovaj put u za njega puno nepovoljnijim okolnostima. Naime, o tome je li on kriv ili ne po toj točki optužnice, Žalbeno vijeće presudilo je i prije nego je presudilo prvostupanjsko Raspravno vijeće i prije nego su žalbe na presudu formalno podnesene. Radi jasnijeg shvaćanja situacije treba znati da ovo sad nije bila žalba na presudu, nego je žalba podnesena po specifičnim pravilima Haškog suda koja omogućuju da obrana zatraži prekid suđenja ako postoje indicije da Tužiteljstvo nema dovoljno dokaza.

 

Žalbeno vijeće presudilo je da ima dovoljno dokaza i time praktično dalo naputak Raspravnom vijeću kako treba presuditi po toj točki optužnice. No, i bez toga svatko moralan i normalan zna koliko je Karadžić kriv i zna da je jedina moguća kazna za njega doživotni zatvor. Ako zbog ničeg drugog, onda zato što kao formalni zapovjednik nije smjenio Mladića nakon zločina u Srebrenici. U stvari, Karadžić baš i nije tip na kojeg treba trošiti vrijeme i raspravljati o njemu.

 

U ovom trenutku puno je zanimljivije kako će se ponašati oni koji su ga stvorili i koji i danas optužuju suca Merona zbog ove odluke. Dakle, pitanje za raspravu jest to je li Srbija zrela za euroatlanske integracije ili će njezin put prema EU biti nalik turskom, koji traje i koji će trajati bez vidljivog završetka. U sklopu toga treba postaviti i pitanje opravdanosti hrvatske pomirljive politike prema Srbiji.

 

Hrvatska ne treba imati frustracije zbog toga jer udaljavanje Srbije koja ne priznaje srebreničku tragediju od onoga što zovemo demokratskim svijetom nije ništa drugo nego velika usluga civilizaciji.

Odluka suca Theodora Merona, donesena na dan kad se obilježava tragedija u Srebrenici, više je ljudska i civilizacijska nego pravosudna i politička. Većina medija u Srbiji digla se na zadnje noge zbog ove njegove presude.

 

Aktualna vlast u Beogradu ne može i ne smije cenzurirati vlastite medije i tu samo naizgled prestaje njihova odgovornost. Mogućnost koju oni imaju u rukama jest da relativiziranje ratnih zločina, s posebnim navođenjem onoga u Srebrenici i Vukovaru, proglase kaznenim djelom.

 

Dok to vlast u Srbiji ne napravi, njihov put u Europsku uniju treba spriječiti. Hrvatska kao članica Europske unije treba na tome posebno inzistirati. Formalni razlog treba biti nepoštivanje odluka Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

 

Hrvatska ne treba imati frustracije zbog toga jer udaljavanje Srbije koja ne priznaje srebreničku tragediju od onoga što zovemo demokratskim svijetom nije ništa drugo nego velika usluga civilizaciji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, theodor meron, hrvatska, srbija, haag, radovan karadžić, ante gugo