Hrvatska

SLUČAJ FRANAK: Ako presuda bude pravomoćna odgovorni bankari trebali bi u zatvor na tri godine!

Namjerno i svjesno su uništili materijalni i društveni opstanak građana pa po zakonu samo vraćanje novca nije dovoljno.

Piše: Vanja Deželić

Udruga Franak nepravomoćnom je presudom protiv osam hrvatskih banaka ostvarila povijesnu pobjedu, koja bi mogla postaviti temelje svih sličnih slučajeva u budućnosti. No ukoliko presuda postane pravomoćna, bit će to konačni dokaz da su banke pokušale prevariti građane za oko 7,5 milijardi kuna! A to već pripada domeni kaznenih djela, zbog kojih bi trebalo reagirati i Državno odvjetništvo.

Namjera je najteži stupanj krivnje i postoji kada štetnik štetnu radnju vrši namjerno i svjesno, bez obzira da li je pri tome želio ili htio da konkretna šteta nastupi kao posljedica njegovog namjernog i svjesnog djelovanja ili nastupanje štete nije htio, ali je dopustio da ona eventualno nastupi

Banke koje su kreditirale građane u švicarskim francima i u prvostupanjskom su postupku njihovi ugovori s dužnicima proglašeni ništetnima, u posljednjih su devet godina zajedno zaradile tridesetak milijardi kuna, od čega je oko 7,5 milijardi kuna direktno od štetnih kredita u francima. Trećinu dobiti odnijela je Zagrebačka banka, a sve su, izuzev Sberbanke koja je 2012. završila s minusom od 171 milijun kuna, cijelo to vrijeme bile visokoprofitabilne i stabilne.

Teško da banke nisu bile svjesne što čine, bile su. Točnije, svjesne da ništa ne mogu izgubiti, osim eventualno vratiti dio dobiti, a u najgorem slučaju i cijelu dobit, krenule su u 'akciju'.

- Banke su špekulativno poslovanje i želju za ekstra zaradom prebacili na klijente, koji su ispali žrtve, a sud je to nepravomoćno i potvrdio. Ako i postane pravomoćna, presuda ništa po pitanju bankarskog sektora neće promijeniti - rekao je ekonomski analitičar Drago Jakovčević i dodao da su se banke vodile onom narodnom "ako prođe, prođe".

No da ne bi to samo prošlo packom, bilo bi u redu da se prema zakonu namjerno stvorena šteta i tretira.

- Namjera je najteži stupanj krivnje i postoji kada štetnik štetnu radnju vrši namjerno i svjesno, bez obzira da li je pri tome želio ili htio da konkretna šteta nastupi kao posljedica njegovog namjernog i svjesnog djelovanja ili nastupanje štete nije htio, ali je dopustio da ona eventualno nastupi - stoji u zakonu.

Zakon kaže i da onaj koji načini štetu mora je i nadoknaditi, no isto tako zakon kaže i da onaj koji ugrozi nečiji opstanak može završiti u zatvoru i do tri godine.

Tko drugome uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine

- Tko drugome uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Društveni položaj i materijalni opstanak ugrožen je većini osoba koje su patile zbog švicarskog franka, odnosno poteza koje su povukle banke. No DORH je najbitniji u cijeloj priči, samo što trenutno ne žele komentirati presudu - jer je nepravomoćna.

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne komentira nepravomoćne presude sudova - poručeno nam je iz DORH-a.

Ali ako presuda postane pravomoćna, teško da se mogu suzdržati do komentara i bilo bi u redu da pokrenu istragu u kojoj je oštećeno više od sto tisuća korisnika. Tom istragom, kao i kaznama koje su propisane za takvu vrstu štete, spriječilo bi se druge da u budućnost pomisle napraviti potez u koji se upustilo osam banaka, očito inspiriranih situacijom u kojoj je njihova nedodirljivost neupitna, a sve zbog odnosa HNB-a, pod čijim patronatom je sve izvedeno.

 

>> Udruga Franak: Povijesna presuda i pobjeda građana protiv banaka

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, udruga franak, presuda, franak