Zagreb

PROJEKT: U Rakitju se počinje graditi nova reciklažna asfaltna baza

'Evo nas ovdje pri kraju realizacije, odnosno početka rada jednog od najmodernijih postrojenja za reciklažu i proizvodnju asfalta u ovom dijelu Europe.'

Piše: PolitikaPlus

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je s direktorom podružnice Zagrebačke ceste Alenom Gospočićem i suradnicima gradilište reciklažne asfaltne baze Rakitje, koja će započeti s radom 1. rujna, a od 23. srpnja će se početi s testnom proizvodnjom asfalta. U novom postrojenju moći će se reciklirati do 60% materijala.

Ideja i početak realizacije ovog značajnog projekta izmještanja starog proizvodnog pogona i zamjene s novim suvremenim reciklažnim postrojenjem, koje funkcionira na novim ekološkim tehnologijama krenuo je još krajem mog prvog i početkom drugog mandata, podsjetio je gradonačelnik Bandić.

 

Evo nas ovdje pri kraju realizacije, odnosno početka rada jednog od najmodernijih postrojenja za reciklažu i proizvodnju asfalta u ovom dijelu Europe, koje će na sat proizvoditi 340 tona asfalta. Budući da će se za proizvodnju koristiti i stari frezani asfalt skinut sa zagrebačkih cesta, u proizvodnji ćemo imati velike uštede, a na kvaliteti se neće gubiti, dodao je gradonačelnik, istaknuvši da bi baza trebala zadovoljavati zahtjeve Grada Zagreba i okolice sljedećih 30 godina.

Direktor podružnice Holdinga Zagrebačkih cesta Alen Gospočić naglasio je da se ovakva postrojenja i način proizvodnje, koji uključuje i stari frezani asfalt, prakticira u skandinavskim zemljama Europe i u Njemačkoj, a jedna od glavnih namjena baze bit će asfaltiranje svih makadamskih ulica, te nerazvrstanih cesta po gradskim četvrtima koje trebaju pojačano održavanje i presvlačenje novim slojem asfalta. Zagrebačke ceste, dodao je, trenutno na zalihi u asfaltnoj bazi imaju 150.000 tona frezanog materijala, što je u protuvrijednosti oko 30 milijuna kuna.

Kako se čulo, Ugovor za gradnju reciklažne asfaltne baze u Rakitju, u vrijednosti od 30.850.000,00, Zagrebačke su ceste potpisale s njemačkom tvrtkom Benninghoven 17. siječnja 2013. Vrijednost cijelog projekta iznosi 40 milijuna kuna, a prema ugovoru, u slučaju kvara, servisna služba smještena u Grazu garantira dolazak u roku 24 sata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

projekt, milan bandić, rakitje