Svijet

UŠTED: Ozelenjavanje gradskih fasada - recept za dodatne uštede

Grad Beč s 2.200 eura potiče ozelenjavanje fasada.

Piše: PolitikaPlus/I.G.

Gusto izgrađena stambena naselja ljeti se jako zagrijavaju – riječ je o tzv. Urban Heat Island efektu. Beč rješenje za taj problem vidi u 'ozelenjavanju' gradskih fasada. Ozelenjene fasada iz ekološke perspektive donose velike prednosti – rashlađuju unutarnje prostore, ali i mikro klimu u okolini zgrade.

 

Ozelenjavanje je u principu jako jednostavan postupak, a grad Beč svoje građane s 2.200 eura potiče na postavljanje upravo ovakvih fasadnih sustava. Građani svoje zahtjeve mogu uputiti Bečkoj službi za brigu o gradskim vrtovima (MA 42), a stručnjaci ove službe građanima besplatno nude i savjetovanja.

 

Jedan od prvih bečkih pilot projekta na ovom području bila je fasada centrale Bečke službe za zbrinjavanje otpada (MA 48) koja je načinjena prije tri godine. Na fasadu s ukupnom površinom od 850 m2 montirano je 2.850 metara limenih držača za biljke i posađeno je 17.000 različitih biljaka.

 

Istraživanja su pokazala da efekt isparavanja ove fasade odgovara učinkovitosti od oko 45 klimatizacijskih uređaja sa snagom od po 3.000 watta u razdoblju od 8 sati. Zimi je pak gubitak toplinske energije reduciran za 50 %.

 

Osim toga ozelenjene fasade privlače i prašinu te na taj način smanjuju njezinu količinu u zraku, a nude i životni prostor za male ptice pjevice i kukce. Njihova je prednost i to što obogaćuju grad neophodnim zelenilom i na mjestima gdje sadnja drveća nije moguća, a nije zanemariva ni njihova estetska vrijednost koja u arhitektonskom smislu otvara neograničene mogućnosti.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekologija, zelene, fasade, beč