A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/konzum-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U središtu interesa dionica Konzuma, zbog odluke o povlačenju iz kotacije Zagrebačke burze | Politika+
Burze

DANAS NA BURZI: U središtu interesa dionica Konzuma, zbog odluke o povlačenju iz kotacije Zagrebačke burze

Konzum se obvezuje otkupiti sve dionice uz pravičnu naknadu, ne manju od 148 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Konzum se obvezuje otkupiti sve dionice uz pravičnu naknadu, ne manju od 148 kuna, što je cijena koja je vrijedila u javnoj ponudi Agrokora. Jučer je zadnja cijena dionice Konzuma na Burzi iznosila 142 kune.

Na Zagrebačkoj bi burzi trgovanje i danas moglo biti mirno, pri čemu bi u fokusu investitora mogla biti dionica Konzuma, zbog najavljene isplate dividende i povlačenja dionica iz burzovnog uvrštenja. Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa a 1 porast.

Indeks Crobex oslabio je jučer 0,13 posto, na 1.825 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,15 posto, na 1.021 bod. Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet, 2,5 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a kojoj je cijena porasla za 1,65 posto, na 171,99 kuna. No, tijekom dana pala je i na samo 169 kuna, najnižu razinu od uvrštenja na Burzu.

Dionica Ericssona Nikole Tesle poskupila je, pak, 0,55 posto, na 1.544,49 kuna, uz promet od 872 tisuće kuna.

S prometom od 616 tisuća kuna slijedila je dionica Valamar Adria Holdinga, pri čemu joj je cijena porasla 0,40 posto, na 156,65 kuna.

„I dalje ne očekujemo veće pomake Crobexa, jer nema važnijih vijesti na domaćem tržištu. U fokusu investitora mogla bi se naći dionica Konzuma, zbog najave isplate dividende i povlačenja dionica s burze“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Nadzorni odbor Konzuma predložio je Glavnoj skupštini da se prošlogodišnja dobit od 204,68 milijuna kuna raspodjeli većim dijelom u zadržanu dobit, dok se za isplatu dividende predlaže 68,1 milijun kuna, odnosno tri kune po dionici.

Ta je kompanija predložila i povlačenje dionica iz uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze, pri čemu se Konzum obvezuje otkupiti sve dionice uz pravičnu naknadu, ne manju od 148 kuna, što je cijena koja je vrijedila u javnoj ponudi Agrokora. Jučer je zadnja cijena dionice Konzuma na Burzi iznosila 142 kune.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, treći dan zaredom, no trgovalo se vrlo oprezno zbog naznaka usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones porastao je 0,13 posto, na 15.484 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,14 posto, na 1.682 boda, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 3.607 bodova, najvišu razinu od rujna 2000. godine.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno, nakon što su novi makroekonomski podaci pokazali da se, osim kineskog, usporava i rast američkog gospodarstva.

„Na europskim burzama očekuje se danas pozitivno trgovanje, dok investitori čekaju objavu ZEW indeksa povjerenja njemačkih ulagača. Krajem dana nove smjernice dat će im novi podatak o američkoj industrijskoj proizvodnji“, zaključuje Ana Franin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ana franin, crobex, zagrebačka burza, agrokor, konzum