Komentari

LAGODAN ŽIVOT: Saborski zastupnici su odradili svoje i sada uživaju u 45 dana zasluženog godišnjeg odmora

Ako se ne dogodi nešto izvanredno, neće ih biti sve do rujna.

Piše: Vanja Deželić

Saborski zastupnici otišli su na godišnji odmor i ponovno će se sastati u rujnu, ako neće biti nekih izvanrednih situacija, koje su rijetke i iznimno teško se interpretiraju kao izvanredne - što su potvrdile suše prošle godine. I tih 45 dana odvojit će ih još jednom od sviju nas, koji možemo samo sanjati takve uvjete.

Tragično je i komično da oni ionako u devedeset dana moraju biti samo 25 na poslu, u Saboru. To, naravno, nije osmosatno radno vrijeme, ne "natuku" potrebnih 40 sati tjedno, ali imaju prosječnu neto plaću 15 tisuća kuna

Tragično je i komično da oni ionako u devedeset dana moraju biti samo 25 na poslu, u Saboru. To, naravno, nije osmosatno radno vrijeme, ne "natuku" potrebnih 40 sati tjedno, ali imaju prosječnu neto plaću 15 tisuća kuna. Naravno, nije ih ni sram, smatraju da zaslužuju takve uvjete, smatraju da zaslužuju i paušal, razne naknade, jeftinu kuhinju, besplatna putovanja, često i smještaj, samtraju i da zaslužuju raditi tako malo...

No ne smatraju da su odgovorni za ovu situaciju, za nju krive ili prethodnike ili događaje u svijetu. I u takvoj situaciji očekuju da im vjerujemo. Odnosno, znaju da im ne vjerujemo, ali nije da ih to pretjerano brine. U suprotnom bi nešto promijenili.

Odmarat će na elitnim mjestima ili u svojim vikendicama, čije održavanje lako plaćaju. Odmarat će bez straha i brige da ih neće dočekati posao kada se vrate, da neće dobiti plaće dok su na odmoru, da će morati odrađivati više posla jer su im kolege na odmoru...

I sve to stvara gnjev, što je razumljivo jer srednji sloj praktički više ne postoji, postoji samo jaz. Umjesto da kao odgovorni barem uvedu sankcije za zastupnike neradnike, ne čine niti to, što nam svima zajedno daje do znanja da im nije stalo do ugleda Sabora, a još manje do naroda kojim vladaju.

Ali velika većina njih spremno će ustati na ovakve kritike, govoriti da nisu konstruktivne, da ničemu ne pridonose, ali istovremeno se neće boriti za osnovna prava radnika. Mnogi radnici nemaju luksuz odlaska na po zakonu propisana četiri tjedna godišnjeg. Točnije, teško je nekoga izvan javnog sektora naći da uživa to pravo.

Oni su tu da osiguraju poštivanje zakona, ali ne samo da ta prava ne mogu osigurati već ne osiguravaju ni doprinose radnicima, poslodavci bez problema mogu godinama kršiti zakon i ne plaćati ih bez da im se išta dogodi, a u najgorem slučaju pokrene se stečaj i radnici su posljednji na listi vjerovnika.

Tko zna, možda nakon što se odmore krenu u neke od promjena koje ćemo napokon osjetiti kao olakšanje, a ne kao teret.

 

>> Zastupnici koštaju preko 110 milijuna kuna godišnje, a premijer kaže da je populizam to smanjiti!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, prava, vlast, vlada, zastupnici, sabor, godišnji odmor