Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni ususret izvješću, euro iznad 1,31 dolara

„Bernanke vjerojatno ne želi srušiti cijene dionica, pa možemo očekivati oprezan nastup“

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok se tečaj eura kreće iznad 1,31 dolara, jer su ulagači suzdržani uoči izvješća predsjednika Feda Bena Bernankea u Kongresu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Singapuru i Šangaju.

Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,2 i 1,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

„Bernanke vjerojatno ne želi srušiti cijene dionica, pa možemo očekivati oprezan nastup“

Ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća predsjednika američke središnje banke u Kongresu o monetarnoj politici i situaciji u gospodarstvu u srijedu i četvrtak.

Prošloga je tjedna Ben Bernanke kazao da bi Fed još neko vrijeme mogao zadržati labavu monetarnu politiku, što je na 'krivoj nozi' uhvatilo ulagače koji su igrali na to da će Fed već u rujnu početi smanjivati poticajne monetarne programe vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su dugo poticali rast cijena dionica.

Njegovo izvješće Kongresu ulagači će pažljivo pratiti kako bi mogli brzo reagirati u slučaju pozitivnih ili negativnih iznenađenja.

„Bernanke vjerojatno ne želi srušiti cijene dionica, pa možemo očekivati oprezan nastup“, kaže Koichi Takamatsu, direktor u tvrtki Nomura Securities.

Kako se očekuje nastavak labave monetarne politike u SAD-u, na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3140 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3070 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skliznula je s jučerašnjih 99,70 na 99,40 jena.

Euro je, pak, blago ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 130,30 na 130,55 jena.

Nakon što je jučer pala za 30-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 17 centi, na 105,83 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

forex, tečaj eura, dolar, jen, nikkei, msci, svjetska tržišta, azijske burze, ben bernanke, fed