Burze

WALL STREET: Rezultati tehnoloških tvrtki dosad su razočarali, posebice Microsofta i Googlea

S nestrpljenjem se očekuje izvješće Applea, koje će biti obavljeno u utorak

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuter

Na Wall Streetu bi i ovoga tjedna cijene dionica mogle porasti, ako se nastavi niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, no teško je očekivati veći uspon jer se Dow Jones i S&P 500 kreću na rekordnim razinama.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 15.543 boda, a S&P 500 0,7 posto, na 1.692 boda, što su njihove nove najviše razine u povijesti. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,3 posto, na 3.587 bodova.

„Dosad je tržište podržavala labava monetarna politika Feda, no u određenom trenutku rezultati kompanija morat će preuzeti ulogu glavnog pokretača. Zarade će biti ključne za daljnje kretanje tržišta“

Kako su cijene dionica znatno porasle dva tjedna zaredom, ovaj bi mjesec za tržište mogao biti najbolji još od siječnja. To se ponajviše zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka voditi labavu monetarnu politiku sve dok makroekonomski podaci ne pokažu da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka.

Pozitivno na tržište utječe i niz boljih nego što se očekivalo poslovnih izvješća kompanija za drugo tromjesečje. Doduše, procjene su vrlo niske, pa je kompanijama lakše nadmašiti očekivanja.

U najnovijoj anketi Thomson Reutersa očekuje se da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom kvartalu ostvariti rast dobiti za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi prihodi mogli porasti 1,1 posto.

Dosad su poslovna izvješća objavile 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 65,4 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 51 posto po pitanju prihoda.

Ovoga se tjedna očekuju izvješća 157 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa.

Rezultati tehnoloških kompanija dosad su razočarali, posebice Microsofta i Googlea, pa se s nestrpljenjem očekuje izvješće Applea, koje će biti obavljeno u utorak. Procjenjuje se da je kvartalna zarada tog tehnološkog lidera pala oko 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a da su prihodi porasli skromnih 0,2 posto.

„Dosad je tržište podržavala labava monetarna politika Feda, no u određenom trenutku rezultati kompanija morat će preuzeti ulogu glavnog pokretača. Zarade će biti ključne za daljnje kretanje tržišta“, kaže Kristina Hooper, direktorica u tvrtki Allianz Global Investors.

Analitičari su optimističnije po pitanju rezultata kompanija u trećem i četvrtom tromjesečju u odnosu na drugo. No, zbog nejakih makroekonomskih pokazatelja i neimpresivnih rezultata u drugom kvartalu, smanjuju procjene i za buduća tromjesečja.

„Posebno su važni prihodi. Ako se oni ne povećavaju, jako je teško povećati zarade“, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Osim Applea, u fokusu ulagača ovoga će tjedna biti kvartalna poslovna izvješća Boeinga, Forda, McDonald'sa, AT&T-a, Vise

Od makroekonomskih podataka najviše će u fokusu ulagača biti izvješća s tržišta nekretnina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

microsoft, apple, nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street, google