Mojbiz

SINDIKALNA REAKCIJA : Novosel o stupu srama: Podržavamo sve mjere koje će natjerati poslodavace na isplatu plaća

''Unatoč dobroj zakonskoj regulativi, i dalje neki love u mutnom.''

FOTO: Ilustracija
Piše: Ilijana Grgić

Nakon stupa srama poreznih dužnika, na ovoj 'crnoj' listi  mogli bi završiti svi oni koji ne isplaćaju plaće. Naime,  postoji mogućnost da se Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, stvorite pretpostavke za kreiranje nove liste dužnika, onih koji ne plaćaju radnike. 

 

NOVOSEL: Podsjećam da samo mi još 2011, pokrenuli kampanju da se onemogući  rad bez plaće, napravljeno je mnogo na zakonskom polju. No i dalje se lovi u mutnom pa čak i u predstečajnoj nagodbi gdje se izbjegava isplata plaća.

Porezna uprava će tako moći objaviti listu poslodavaca koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena. 

 

Bit će objavljivan broj radnika kojima plaća nije isplaćena, kao i razdoblje na koje se izvješće o neisplati plaće odnosi.

 

Ovakva praksa naišla je na odobravanje od strane sindikata, tako predsjednik SSSH  Mladen Novosel napominje da oni kao sindikat podržavaju sve mjere koje će natjerati poslodavce da isplaćuju plaće.

 

- Podsjećam da samo mi još 2011, pokrenuli kampanju da se onemogući rad bez plaće, napravljeno je mnogo na zakonskom polju, podsjećam samo na Zakon o sudskom registru, gdje poslodavac ne može otvoriti novo poduzeće ako nije podmirio plaće, i mnoge druge izmjene. No i dalje se lovi u mutnom pa čak i u predstečajnoj nagodbi gdje se izbjegava isplata plaća. Ako će stup srama onemogućiti takve poslodavce, pa onda neka postoji i taj stup srama, komentira Novosel.

 

Za sada još čekamo da se oglase sami poslodavci.

 

Prema procjenama sindikata, broj radnika koji rade, a ne primaju plaće, kreće oko 80 tisuća. A čini se da u Hrvatskoj uvođenje reda i može funkcionirati samo ako se krene sa 'nepopularnim mjerama kakav je 'stup srama'.

 

Dokaz za to je smanjena naplata dugova poreznih dužnika sa izvještajem od 19. srpnja. Podaci pokazuju da su u tri mjeseca 469 obveznika u cijelosti 'očistili' svoja porezna  dugovanja, a njih 880 samo dio, te su zajedno državnu blagajnu 'podebljali' za više od 104,5 milijuna kuna.

 

A sada mali povijesni podsjetnik.

 

Stup srama ili stup sramote nekada je bilo poznato sredstvo kažnjavanja u obliku stupa ili platforme na koju je kažnjenik na prometnom gradskom trgu  bio privezan te javno prikazivan i izvrgavan ruglu.

 

Na taj je način stigmatiziran. Osim za vezivanje bilo je to i mjesto za tjelesno kažnjavanje (bičevanje, gađanje trulim voćem, kamenjem, itd...) Stajanje na stupu  srama obično je trajalo nekoliko sati. Od 13. stoljeća bilo je glavno sredstvo za kažnjavanje nedjela koja su se ticala kršenja časti.

 

Osuđenik je izgubio nakon takve osude i izvršenja kazne unutar svoga grada ili sredine društveni ugled i status. Tim osobama uglavnom više nije bilo moguće sudjelovati u normalnom društvenom životu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen novosel, sindikati, plaće, novi zakon, slavko linić, stup srama