Mojbiz

NEPOPULARAN: Italija blizu postizanja sporazuma o ukidanju poreza na nekretnine

Ukidaju se porezi na stambene nekretnine u kojima se stanuje, ali ostaju porezi na luksuzne nekretnine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Talijanska vlada blizu je postizanja sporazuma o ukidanju nepopularnog poreza na nekretnine, no nema još jedinstvenog stava u vezi vremenskog okvira u kojem će to učiniti, kazao je ministar regionalnih odnosa Graziano Del Rio za talijansku La Stampu od ponedjeljka.

U razgovoru za taj talijanski dnevnik Del Rio je kazao da su blizu postizanja sporazuma o ukidanju toga poreza, no da se razgovori još vode oko ključne točke - hoće li se navedeni porezi ukinuti u prosincu ili tek iduće godine.

Vlada je procijenila da bi ukidanjem toga poreza ukupni primitci od poreza u ionako napregnutom proračunu bili smanjeni za četiri milijarde eura.

Ne navodeći pojedinosti, dodao je da će se ukinuti porezi na standardne stambene nekretnine u kojima se stanuje, ali da će ostati porezi na luksuzne nekretnine.

Proteklog vikenda ministar industrije Flavio Zanotato kazao je da bi sporazum o ukidanju poreza na stanove i kuće u kojima žive mogao biti objavljen na jesen.

Premijer Erico Letta nastoji pronaći ravnotežu između zahtjeva članova njegove krhke koalicije o ukidanja poreza na nekretnine i pritisaka da se proračunski manjak zadrži u strogo propisanim okvirima u EU.

Vlada je procijenila da bi ukidanjem toga poreza ukupni primitci od poreza u ionako napregnutom proračunu bili smanjeni za četiri milijarde eura. Letta je već odgodio povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) i privremeno obustavio naplatu poreza na nekretnine, obećavajući da će izmijeniti sustav oporezivanja nekretnina do kraja kolovoza.

Ministar gospodarstva Fabrizio Saccomanni trebao bi se tijekom dana sastati s predstavnicima stranaka u vladajućoj koaliciji kako bi razgovarali o reformi poreza za nekretnine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Graziano Del Rio, porez na nekretnine, italija