Regija

BUDVA: VIDEO Prvi crnogorski gay pride održan uz žestoke napade i osude

Neposredno uoči početka mimohoda sudionike povorke, koji su se okupili ispred zidina Starog grada u Budvi, napala je skupina od stotinjak prosvjednika.

FOTO: portalanalitika.me
Piše: PolitikaPlus
Okupljene sudionike nezadovoljni prosvjednici gađali su jajima, kamenjem, bocama i daskama, a bacali su i dimne bombe. Intervenirala je policija koja je prosvjednike potisnula iza hotela Mogren i u sporedne ulice.

Prva crnogorska Parada ponosa, koja je u srijedu u podne održana u crnogorskom ljetovalištu Budvi, okupila je više desetaka predstavnika i pristaša LGBT zajednice u Crnoj Gori, no suočila se sa žestokim reakcijama i napadima protivnika te manifestacije.

Neposredno uoči početka mimohoda sudionike povorke, koji su se okupili ispred zidina Starog grada u Budvi, napala je skupina od stotinjak prosvjednika. Okupljene sudionike nezadovoljni prosvjednici gađali su jajima, kamenjem, bocama i daskama, a bacali su i dimne bombe. Intervenirala je policija koja je prosvjednike potisnula iza hotela Mogren i u sporedne ulice.

Unatoč napadima mimohod je nastavljen, a sudionici su nosili obilježja u duginim bojama, transparente "Izlazimo iz ormara", "Dosta je tišine", a vijorila se i crnogorska zastava. Tijekom održavanja povorke nastavili su se obračuni policije i protivnika koji su pratili njeno održavanje uz povike "Ubij, ubij pedera" i gađajući sudionike, no jake policijske snage spriječile su veće incidente.

Dok se službeno tvrdi da nema ozlijeđenih, organizator prve Parade ponosa, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da se nije nadao da će doći do incidenata te da ima ozlijeđenih sudionika.

"Ovo je prava slika Crne Gore, mi smo se okupili mirno, a dočekani smo drvljem i kamenjem, a neki sudionici su ozlijeđeni", kazao je on.

Procjenjuje se da je na skupu sudjelovalo između 30 i 40 sudionika, dok je više od 400 policajaca osiguravalo skup. U Budvi, glavnom crnogorskom turističkom središtu, cestovni promet bio je zatvoren u širem središtu grada. Po završetku mimohoda sudionici su iz sigurnosnih razloga iz užeg središta prevezeni brodovima.

Na skupu su među ostalima sudjelovali i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i Blanka Radošević Marović kao i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savjetnica predsjednika parlamenta za odnose s javnošću Snežana Burzan te predstavnici nekih političkih stranaka i nevladina sektora.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gay pride, budva